Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 9 >-Meridijani- Potpisan predugovor o saradnji
 
MERIDIJANI
Odštampaj
 
Delegacija Inženjerske komore Srbije u poseti 63. Medunarodnom sajmu tehnike 2007. u Plovdivu, Bugarska

Potpisan predugovor o saradnji
- Olga Milosavljević -
 
Olga Milosavljević U Plovdivu (Bugarska) od 24. do 28. septembra održan je 63. Međunarodni sajam tehnike kome je prisustvovala i delegacija Inženjerske komore Srbije, u organizaciji Privredne komore Srbije.

Na Sajmu su održane specijalizovane izložbe iz oblasti tehnologije i upravljanja vodama, elektronike i elektrotehnike, energetike i ekologije, mašinske industrije, građevinarstva i arhitekture, hemije, transporta i opreme za autoservise, informacione tehnologije, motor-šou, auto-šou...

U organizaciji Regionalnog odbora projektanata i izvođača radova mašinske struke za Beograd, Sajam je posetila i mala delegacija od 12 članova ovog odbora sa potpredsednikom IKS, gospodinom Milovanom Glavonjićem, i predsednicom Matične sekcije izvođača radova IKS, gospođom Tatjanom Đorđević. Vođa delegacije bila je Olga Milosavljević, predsednica Regionalnog odbora Matične sekcije izvođača radova podsekcije diplomiranih mašinskih inženjera za grad Beograd.

Organizator ovogodišnjeg učešća naše privrede na plovdivskom sajmu bila je PKS, koja je još u martu članove IKS pozvala da budu gosti. Na zajedničkom štandu "Srbija" učestvovalo je i pet preduzeća iz naše zemlje. Uz skromna sredstva odvojena za dva dana (sa putovanjem) i jednim noćenjem, posetili smo sajamsku priredbu, ali i uspostavili kontakte sa nama sličnim komorama i institucijama u Bugarskoj. Na povratku smo bili gosti ambasade Srbije u Sofiji, gde nas je srdačno primio i ugostio gospodin ambasador Danilo Vučetić. Ljubiša Mitić, direktor predstavništva PKS u Sofiji, potrudio se da bugarske kolege obavesti o našem dolasku i oni su pokazali interesovanje za pokretanje naučno-tehničke saradnje sa IKS. Takođe, gospođa Krasimira Jankova, savetnik ekonomskog odeljenja Ambasade Bugarske, predložila je da uspostavimo saradnju sa Federacijom saveza za tehniku i nauku u Sofiji, Komorom za elektrotehniku u Sofiji i Privrednom komorom u Plovdivu.

1U kontaktima sa bugarskim kolegama, članovi delegacije Inženjerske komore Srbije zaključili da dele ista interesovanja


Na 63. Međunarodnom sajmu tehnike 2007. u Plovdivu bilo 3.656 izlagača iz 48 zemalja, od čega je 1.340 kompanija bilo iz Bugarske. Od stranih izlagača, najviše ih je bilo iz Nemačke (582), Italije (442), Turske (155), Češke (109), SAD (107), Francuske (79) i Austrije (77).

Zaista je bilo zadovoljstvo, makar i na kratko, posetiti kolege iz izlagačkih firmi i saznati nešto o najnovijim tehničkim i tehnološkim dostignućima. Posebno interesovanje za saradnju sa našom Komorom pokazale su kolege sa Tehničkog univerziteta u Varni, Univerziteta za rudarstvo i geologiju "Sv. Ivan Rilski", mnogobrojne firme i univerziteti na štandu Ruske Federacije, kao i kolege iz Južne Koreje, Nemačke, Italije, Austrije...

Na Sajmu tehnike 2007. izlagale su i mnogobrojne regionalne strukovne komore, jer u Bugarskoj jača regionalna podela, a samim tim i sve regionalne institucije. Posebno su jake regionalne tehničke komore koje žele da uhvate korak sa nadolazećom evropeizacijom. To znači: obezbediti lojalnu konkurenciju u zapošljavanju svojih članova-stručnjaka, zaštititi njihove interese kod novih poslodavaca i investitora, omogućiti im stručno usavršavanje, ali i osigurati im učešća na velikim projektima iz fondova EU. Sve to govori da bugarske kolege imaju ista interesovanja kao i članovi IKS. Naša delegacija je sa predsednikom Nacionalne komore inženjera elektrotehnike Bugarske, gospodinom dr Rumenom Atanasovim, potpisala predugovor o saradnji. Nažalost, iako su nas u Sofiji čekali najznačajniji članovi Federacije saveza za nauku i tehniku Bugarske, pre svega predsednik i akademik gospodin prof. dr Vasil Sgurev, nismo mogli da stignemo na taj sastanak. Razmena mišljenja i druženje ostavljeni su za neku drugu priliku. Međutim, od gospodina Sgureva je Inženjerska komora Srbije dobila poziv da bude gost na velikoj Konferenciji o izgradnji sofijskog metroa, koja će se, krajem januara 2008. godine, održati u bugarskoj prestonici.


Pročitajte iz oblasti "Meridijani" i:
  • Saradnja kroz realizaciju regionalnih projekata
  • Dogovorene saradnje TEE i IKS
  • Jedinstvena kartica ECEC kao privilegija
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    06. jun 2023.