:: Naslovna strana > Glasnik broj 9 >-Između dva broja- Geotehnički aspekti građevinarstva
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
38. međunarodni kongres o KGH, 5-7. decembar 2007, Centar Sava, Beograd

Energija - preduslov opstanka, ali i pretnja životnoj sredini
-Biserka Švarc-
 
38. Kongres Društvo za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (KGH) Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i ove je godine u Centru Sava organizovalo trodnevni 38. međunarodni kongres o grejanju, hlađenju i klimatizaciji i prateću izložbu opreme i dostignuća. Kongres je podržalo 89 sponzora - generalni pokrovitelj Kongresa bilo je preduzeće Termovent komerc iz Beograda, a izložbe JKP Beogradske elektrane. 38. kongres otvorio je prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije.

Programski sponzori Kongresa bili su IKS, Američko društvo za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (ASHRAE), Federacija evropskih društava za grejanje i klimatizaciju (REHVA) i Međunarodni institut za hlađenje (IIR).

Namenjen onima koji rade u struci KGH ili u oblasti termotehnike i snabdevanja energijom objekata raznih namena, 38. kongres se (poza)bavio energetskom efikasnošću, posebno u domenu građevinskih objekata. Najveća pažnja je poklonjena aktuelnim problemima današnje energetike: racionalnom korišćenju energije, njenom uticaju na životnu sredinu, zatim zdravlju ljudi u zatvorenom prostoru (gde žive i rade), pitanjima održivog razvoja, globalnog zagrevanja, smanjenju potrošnje u građevinskim objektima, obnovljivim izvorima, kao i projektovanju i izgradnji građevina u punoj saradnji inženjera svih struka. Zato je moto Kongresa i bio: Energija - preduslov opstanka, ali i pretnja životnoj sredini.

Autori iz naše zemlje, iz svih država bivše Jugoslavije i mnogih zemalja Evrope, Azije i Amerike, kroz 57 radova izloženih na Kongresu, obradili su teme koje tretiraju energetsku efikasnost i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, racionalno korišćenje neobnovljivih energetskih resursa, ekonomičnu primenu obnovljivih izvora energije, daljinski razvod toplotne energije, sisteme KGH za čiste prostorije, hlađenje i rashladne instalacije, primenu rashladnih fluida koji ne oštećuju ozonski omotač, kao i komercijalno raspoložive tehnologije i odgovarajuću opremu. Prezentovani su i radovi o energetskom unapređenju postojećih zgrada, izgradnji zgrada sa najmanjom mogućom potrebom za grejanjem ili hlađenjem, sve do nultih energetskih zgrada, naglašena je potreba za uvođenjema propisa i procena određivanja energetske efikasnosti objekata u skladu sa potrebama naše energetike i iskustava, kao i odgovarajućih direktiva i uputstava EU o smanjenju potrošnje energije.

Kao sastavni deo 38. kongresa, održana je i izložba opreme i dostignuća u domenu grejanja, hlađenja i klimatizacije. U Centru Sava, na preko 1.200 kvadratnih metara, na 150 štandova izlagala su domaća i strana preduzeća iz KGH oblasti, koja su prikazala svoje proizvode i informisala brojne posetioce o svojoj delatnosti.

Na kraju drugog kongresnog dana priređena je, u prisustvu blizu 500 zvanica, već tradicionalna svečana večera, na kojoj su uručene plakete i medalje KGH dobitnicima za 2007. godinu, kao i povelje zahvalnosti i specijalne diplome za učesnike izložbe.

Plakete KGH za 2007. godinu, koje dodeljuje Redakcioni odbor časopisa KGH, dobili su: Ivo Burić, Miodrag Simić, mr Zoran Stajić i dr Milovan Živković.

1 "Prilozi objavljeni u Zborniku radova, sledećim generacijama će (po)svedočiti o trudu njihovih prethodnika da planetu Zemlju sačuvaju u što boljem stanju", kaže prof. dr Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH SrbijeMedalje KGH za 2007. godinu koje se dodeljuju pojedincima, ovoga puta su pripale: Draganu Veselici iz Subotice, Svetlani Milošević iz Čačka, Miodragu Šljiviću iz Kruševca i Vukašinu Simeunoviću iz Kraljeva, kao i predstavnicima preduzeća Izolir iz Zrenjanina, Radijator inženjering iz Kraljeva i Eko elektro frigo iz Beograda.

Povelje zahvalnosti za 10 godina učestvovanja na izložbi KGH opreme i dostignuća, koje dodeljuje Društvo za KGH Srbije, uručene su beogradskim firmama Econ plus, Johnson Controls (ranije YORK) i Traco.

Specijalne diplome za izlagače na izložbi i za izložene proizvode, koje dodeljuje Organizacioni odbor Kongresa, uručene su firmama Daikin i Rarex Company, obe iz Beograda, dok su za uređenje štandova nagrađeni Geberit iz Beograda i PVF Traders iz Zemuna.
Radovi izloženi na ovom izuzetno uspelom 38. međunarodnom kongresu KGH i objavljeni u Zborniku radova, svakako će, kao što je istakao prof. dr Branislav Todorović, urednik, predsednik Organizacionog odbora Kongresa i predsednik Društva za KGH Srbije, predstavljati svojevrsni dokument koji će sledećim generacijama svedočiti o trudu njihovih prethodnika da planetu Zemlju sačuvaju u što boljem stanju.

Procitajte iz oblasti "IZMEĐU DVA BROJA" i:
  • Božidaru Petroviću uručena Nagrada za životno delo
  • Zvaničan prevod tri FIDIC publikacije
  • Prijavljeno 107, prikazano 78 radova
  • Enargija - preduslov opstanka, ali i pretnja životnoj sredini

  • <<< Nazad na sadržaj