:: Naslovna strana > Glasnik broj 9 >-Između dva broja- Geotehnički aspekti građevinarstva
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
Drugo međunarodno naučno-stručno savetovanje, Soko Banja, 30. oktobar - 2. novembar 2007

Geotehnički aspekti građevinarstva
-Radoš Dragutinović -
 
Savez građevinskih inženjera i tehničara Srbije, u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije, Jugoslovenskom inženjerskom akademijom, Društvom za mehaniku tla i geotehničko inženjerstvo Srbije i Institutom za puteve AD iz Beograda, organizovao je Drugo međunarodno naučno-stručno savetovanje na temu "Geotehnički aspekti građevinarstva", održano od 30. oktobra do 2. novembra u Soko Banji. Na Savetovanju je bilo preko 200 učesnika iz Italije, Nemačke, Kanade i republika bivše Jugoslavije: Hrvatske, Makedonije, BiH i Crne Gore. Geotehnički aspekti građevinarstva posmatrani su kroz 16 tematskih oblasti i analizirani uz pomoć 71 naučno-stručnog rada: 23 inostrana i 58 domaćih. Razmenjena su iskustva stručnjaka različitih profila i specijalnosti koji se bave geotehnikom: građevinski inženjeri-geotehničari, inženjerski geolozi, konstruktori, hidroinženjeri i inženjeri koji se bave saobraćajnicama.
Raznolikost geotehničkih uslova u našoj zemlji i socio-ekonomski odnosi u društvu, ali i položaj naše zemlje u svetu u poslednjih petnaestak godina, doveli su do zaostajanja za razvijenim zemljama sveta u oblasti građevinske geotehnike. To je bio razlog da se kroz Savetovanje rezimiraju dosadašnji rezultati i dostignuća u ovoj važnoj oblasti, u širokom spektru segmenata - od metoda primenjenih geotehničkih terenskih istražnih radova, laboratorijskih ispitivanja, preko primene savremenih teorijskih i numeričkih postupaka, metodologije analize i projektovanja, do oblasti praktične građevinske operative.
Četvorodnevno Savetovanje ukazalo je na orijentaciju glavnih pravaca razvoja ove struke, koji odgovaraju uslovima i potrebama u ovoj fazi izgradnje naše zemlje. Pored toga, razmotreno je i stanje naše regulative u ovoj oblasti i eksplicitno naglašena potreba njenog usaglašavanja sa najnovijim dokumentima Evrokodova koji se odnedavno primenjuju u EU.

Procitajte iz oblasti "IZMEĐU DVA BROJA" i:
  • Božidaru Petroviću uručena Nagrada za životno delo
  • Zvaničan prevod tri FIDIC publikacije
  • Prijavljeno 107, prikazano 78 radova
  • Enargija - preduslov opstanka, ali i pretnja životnoj sredini

  • <<< Nazad na sadržaj