:: Naslovna strana > Glasnik broj 9 >-Između dva broja- Prijavljeno 107, prikazano 78 radova
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
Drugi salon pejzažne arhitekture 2007

Prijavljeno 107, prikazano 78 radova
-Dragan Vujičić, Anđelka Jevtović -
 
Nakon ocenjivanja radova, žiri je doneo odluku da dodeli 12 priznanja: Grand Prix, osam Plaketa i tri Posebna priznanja

Pejzažna aritektura Drugi salon pejzažne arhitekture održan je od 6. do 10. decembra 2007. godine u Beogradu u galeriji "25. maj" Muzeja istorije Jugoslavije. Organizator Salona bilo je Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije, a postavljena je i izložbu radova iz oblasti pejzažne arhitekture koji su nastali u poslednjih nekoliko godina.
Prijavljeno je ukupno 107 radova, a selekciona komisija odabrala je 78 (iz Srbije, Slovenije, Republike Srpske i Italije i to: planovi, projekti, studije i istraživanja, publikacije i studentski radovi) koji su prihvaćeni za izlaganje i koji su ušli u konkurenciju za nagrade. Nakon ocenjivanja radova, žiri je doneo odluku da učesnicima Salona dodeli devet nagrada i tri posebna priznanja.
Nakon pozdravne reči Anđelke Jevtović, predsednice Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, drugi salon pejzažne arhitekture otvorio je Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije.
Pored radova takmičarskog karaktera, na Drugom salonu pejzažne arhitekture 2007. postavljena je i izložba: "Zapisi v krajini" Društva krajinskih arhitektov Slovenije (Udruženje pejzažnih arhitekata Slovenije). Izložena su 72 rada pejzažnih arhitekata Slovenije, koji su bili specijalni gosti ovogodišnjeg Salona.
Osim ove dve izložbe, u okviru Salonu prikazani su i radovi internog konkursa za izbor znaka i logotipa Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije.
Ocenjujući radove, žiri Salona (mr Dragan Vujičić, dr Velimir Ćerimović, mr Nevenka Galečić, svi pejzažne arhitekte, Mihailo Timotijević i Zoran Đukanović, arhitekte) u svom izveštaju konstatovao je napredak u broju i kvalitetu radova u odnosu na prethodni (prvi) Salon pejzažne arhitekture, održan 2005. godine. Pored toga, u kategoriji projekata je izložen veći broj realizovanih radova, što je od izuzetnog značaja za profesiju i predstavlja izvestan pomak u pozicioniranju struke u Srbiji. Povećan broj radova iz inostranstva (radovi iz Slovenije, Italije i Republike Srpske) unapredio je ukupan kvalitet Salona, pa se očekuje da će izlaganje ovih radova imati pozitivan uticaj na pejzažnu arhitekturu u Srbiji, naročito na mlađe autore.

Nagrade "Salona 2007"


Velika nagrada - Grand prix - Drugog salona pejzažne arhitekture 2007 dodeljena je radu "General Maister Memorial Park" multimedijalne ekipe autora: Matej Kučina i Tanja Maljevac, pejzažne arhitekte; Primož Pugelj, kipar; Marjan Poboljšaj i Anton Žižek, arhitekte, svi iz Slovenije.
Dodeljeno je i osam Plaketa u šest kategorija.
Za realizovane projekte, Plakete su dodeljene radovima: "Renovacija parka Petra Kočića u Banja Luci" - autorski tim: Nina Komac, Miha Košir, Urška Kranjc, Dušan Stupar, Ana Škrabar, Luka Vidic, Živka Škrabar, svi iz Slovenije, i "Pejzažno uređenje otvorenih prostora poslovnog objekta na uglu ulica Paje Adamova i Neznanog junaka u Beogradu" - autor: Darinka Vrzič, pejzažni arhitekta iz Ljubljane.
U kategoriji "projekati", Plaketa je dodeljena radu "Hyperborea" - konkursni projekat za memorijal u Norveškoj žrtvama cunamija u jugoistočnoj Aziji - autor: Aleksandar Bobić, pejzažni arhitekta iz Beograda.
Plaketa za poseban doprinos dokumentaciji dodeljena je monografiji "Zelenilo Beograda" - autor: Hranislav Milanović, pejzažni arhitekta iz Beograda.
U kategoriji "publikacije", Plaketa je dodeljena knjizi "Vedenjski zemljevidi ljubljanskih trgov in parkov: novi izzivi in pogledi na načrtovanje in urejanje prostora" - autor: Barbara Goličnik, pejzažni arhitekta iz Ljubljane.
Plaketa u kategoriji "istraživanja" dodeljena je video radu "Božica" - autor: Suzana Stanković Aleksić, pejzažni arhitekta / urbani dizajner.
U kategoriji "studija i istraživanja", Plaketa je dodeljena radu pod nazivom "Turizem in prosti čas" - grupa autora KARH_07 Ljubljanskog urbanističkog zavoda (LUZ d. d.): Karla Jankovič, Darja Matjašec, Aleš Mlakar, Maja Simoneti, pejzažne arhitekte.
Plaketa u kategoriji "studentskih radovi" dodeljena je radu "Atom" - autori: Marko Jović, Dragana Čavlović, Milena Petaković, Maja Vujinović i Slavko Glišović, studenti Šumarskog fakulteta u Beogradu. "Posebna priznanja" za nastup na Drugom salonu pejzažne arhitekture 2007, žiri je dodelio organizacijama koje su ovogodišnjem Salonu dale poseban doprinos brojem dostavljenih radova: JKP Zelenilo - Beograd, Grupa KARH_07 - Ljubljanski urbanistički zavod (LUZ d. d.) iz Slovenije i JP Urbanistički zavod Beograda.

Procitajte iz oblasti "IZMEĐU DVA BROJA" i:
  • Božidaru Petroviću uručena Nagrada za životno delo
  • Zvaničan prevod tri FIDIC publikacije
  • Geotehnički aspekti građevinarstva
  • Enargija - preduslov opstanka, ali i pretnja životnoj sredini

  • <<< Nazad na sadržaj