Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 8 > Dva kongresa - Inženjerska komora kao pokretač razvoja
 
Dva kongresa
Odštampaj
 
Sredinom juna, u Beogradu održana dva kongresa - o procesnoj i o gasnoj tehnici

Inženjerska komora kao pokretač razvoja
- Biserka Švarc -
 
Biserka Svarc Srpska prestonica je polovinom juna ugostila nekoliko stotina stručnjaka koji su prisustvovali dvema velikim internacionalnim stručno-naučnim skupovima: 20. kongresu o procesnoj industriji - "Procesing 2007", u "Sava" centru od 13. do 15. juna, i Drugoj konferenciji o razvoju gasne industrije u tranzicionim zemljama jugoistočne Evrope, u Poslovnom centru NIS Petrola od 12. do 15. juna. U radu ova dva skupa učestvovalo je tristotinak stručnjaka i sigurno bi bili posećeniji, s obzirom da imaju blisku temetiku, da se nisu održavala u isto vreme i tako podelila "potencijalnu klijentelu".

Dani procesne tehnike - "Processing 2007"

U organizaciji Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), a pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i Inženjerske komore Srbije, održan je 20. kongres o procesnoj industriji - "Processing 2007", u "Sava" centru od 13. do 15. juna, koji je okupio više od 200 učesika.

Otvarajući Kongres, predstavnik pokrovitelja mr Dejan Vasović, član UO Inženjerske komore Srbije i predsednik Matične sekcije projektanata, rekao je: "Nakon četiri godine postojanja, IKS je, nadam se, prebolela 'dečije bolesti' i sada se okreće poboljšanju kvaliteta i uslova u kojima rade srpski inženjeri vezani za izgradnju građevinskih objekata. Sa 18.000 članova, Komora je izuzetno značajan intelektualni potencijal koji još uvek nema odgovarajuće mesto u našem društvu. Ovaj skup je jedan od dokaza da smo sada, možda i više nego ikada ranije, potrebni i našoj zemlji i našim sugrađanima, a i nama samima, da premostimo jaz koji smo napravili i sačuvamo tradiciju inženjerstva, koju su stvarale brojne generacije. Zato vas molim da budete slobodni da se obratite svojoj 'strukovnoj i staleškoj organizaciji' - Inženjerskoj komori Srbije, sa predlozima za unapređenje rada, akcija i aktivnosti."

Konferenciju je pratila izložbena manifestacija Preko 200 učesnika ovog kongresa razmenilo je informacije i iskustva o stanju, dostignućima, novim tehnološkim rešenjima i mogućim pravcima razvoja procesne industrije u Srbiji. Rad Kongresa započeo je dodelom priznanja-povelja pojedincima za izuzetan doprinos razvoju procesne tehnike. Ovoga puta Povelje su dobili: Vojislav Todorović iz Beograda za projektovanje procesnih objekata i postrojenja i realizaciju originalnih rešenja u procesnoj tehnici, Slobodan Stošić iz Ćuprije i Zoran Jovanović iz Beograda, za dugogodišnji rad u domenu procesne tehnike i Marko Damnjanović iz Obrenovca za diplomski rad "Sprinkler sistem za zaštitu od požara podzemne garaže". Damjanoviću je pripala i novčana nagarada od 40.000 dinara, koja je prvi put dodeljena i to iz novosnovanog Fonda za podsticanje razvoja procesnog inženjerstva. Osnivanje Fonda inicirala su preduzeća SAGAX I ProING iz Beograda, u saradnji sa SMEITS-om, sa ciljem da okupe, podrže i stimulišu kadrove u procesnoj industriji, okupe vitalni deo stručne javnosti, koji će svojim delovanjem pomoći unapređivanju ugleda profesije, kao i da stvore široke mreže mladih stručnjaka svih profila u Srbiji i regionu i pruže podrške u rešavanju problema zapošljavanja.

Trećeg dana Kongresa organizovan je okrugli sto sa temom "Implementacija evropske direktive za opremu pod pritiskom (PED 97/23) na području Republike Srbije", koji je okupio oko 100 učesnika i eminentnih stučnjaka iz ove oblasti. Skup je pokazao koliko smo se u ovoj oblasti približili evropskoj regulativi i koliko smo spremni da počnemo sa njenom primenom. Rasprava je ukazala na nedostatke pojedinih zakona, propisa i standarda koji koče struku, ali je dala i predloge koji će je unapređivati. Učesnicima će doneti zaključci biti poslati na usaglašavanje, pa će, tako usaglašeni, biti prosleđeni državnim organima.

U okviru "Procesing-a 2007" priređena je i izložba opreme i dostignuća u procesnoj industriji, na kojoj se predstavilo 11 od 19 sponzora koji su pomogi 20. kongres o procesnoj tehnici.

Opšti utisak prisutnih učesnika jeste da je program dobro izabran, raznovrstan i da zadovoljava interese inženjera različitih profila i interesovanja, posebno zato što se bavi problematikom koja je prisutna u njihovom svakodnevnom radu, i da ovakvi skupovi obezbeđuju platformu za povezivanje i jačanje svih elemenata koji čine procesnu industriju u Srbiji.

Gasna tehnika - most održivog razvoja

Udruženje za gas Srbije organizovalo je, od 12. do 15. juna, Drugu međunarodnu konferenciju o razvoju gasne industrije u tranzicionim zemljama jugoistočne Evrope, sa motom: "Gas - pokretački motor brzog ekonomskog i održivog razvoja". U radu Konferencije učestvovalo je preko 300 stručnjaka i gostiju, od kojih je 105 stiglo iz 17 zemalja Evrope i Azije, dok je domaćih učesnika bilo više od 200 - predstavnika kompanija iz gasne privrede, proizvođača i zastupnika opreme, obrazovnih i naučnih institucija, kao i predstavnika vladinih institucija. Konferenciju je pratila izložba gasne opreme i uređaja.

Mr Dejan Vasović je pozfravio Procesing 2007 u ime IKSIzloženim radovima obuhvaćeni su svi savremeni aspekti razvoja gasne privrede u regionu, kroz šest tematskih grupa: Snabdevanje i potražnja, Transport i regionalna saradnja, Nove tehnologije, Ekonomija gasne privrede, Gas i električna energija i Strategija i prioriteti u razvoju. Svaku od tematskih oblast obradili su vrhunski svetski stručnjaci: dr Kolin Lajl (Lyle), potpredsednik PGCB i generalni direktor britanskog Gas Market Insights, Mark Hol (Hall), visoki zvaničnik RWE Energy AG i predsedavajući IGU komiteta za marketing, Nazmi bin Mohd Ali Napiah, Petronas i IGU komitet 3, Kuala Lumpur, Malezija, dr Vjaćeslav Saliukov, iz ruskog Gazprom-a, mr Jusuf Gunej (Gunay), član predsedništva ERRA i predsednik Regulatorne agenciju za energetiku Turske, Robert Bošnjak, iz hrvatskog Energetskog instituta "Hrvoje Požar", i Aleksandar Kovačević, ekspert UN i savetnik Svetske banke, iz Beograda. Pored uvodnih izlaganja, predstavljeno je i 40 naučno-stručnih radova.

U toku konferencije održan je i okrugli sto sa temom "Aktuelni trenutak u gasnoj privredi zemalja regiona - interkonekcija", na kom su učestvovali predstavnici Mađarske, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Međunarodna gasna unija (IGU) dodelila je tri nagrade za najbolje izložene radove mladih autora: prva je pripala Ivanu Jojiću iz beogradskog Instituta "Kirilo Savić" za rad "Tehno-ekonomska analiza mogućnosti korišćenja energije deponijskog gasa sa primerom rešenja sistema degasacije regionalne sanitarne deponije 'Muntina padina' u Pirotu", druga mr Damu Dimitrovskom sa skopskog Mašinskog fakulteta, za rad "Ekološke prednosti korišćenja komparativnog prirodnog gasa u autobusima za javni gradski prevoz u Skoplju", a treća Zoranu Andrejeviću iz novosadskog "Srbijagasa" za rad "Procena potrebe i vremenski raspored popravki cevovoda za transport tečnih i gasovitih ugljovodonika".

Najvažniji akcenti trodnevne Konferencije "složeni" su u desetak zaključaka. Konstatovano je da je prirodni gas, imajući u vidu raspoložive rezerve i moguću proizvodnju, "energetski izvor 21. veka". Cena, raspoloživost i potencijali, a pre svega ekološke povoljnosti, ključni su faktori njegovog razvoja. Prirodni gas predstavlja za mnoge zemlje šansu da se zadovolje zahtevi iz "Agende 21" i "Protokola iz Kjotoa", jer može da posluži kao most pri prelasku iz dosadašnjeg perioda korišćenja konvencionalnih goriva ka periodu korišćenja vodonika i obnovljivih izvora energije - ekološki najprihvatljivijih. Geografski raspored najvećih proizvođača ili zemalja sa najvećim potencijalom, ne odgovara rasporedu potreba, pa je neophodna međunarodna kooperacija u izgradnji velikih magistralnih gasovoda ili ogromnih postrojenja za utečnjavanje prirodnog gasa. Za brži razvoj gasne privrede zemalja u tranziciji jugoistočne Evrope neophodna je bolja međusobna saradnja, povezivanje sa gasovodnim sistemom Evrope i ostvarivanje novih pravaca snabdevanja iz zemalja bivšeg SSSR-a i Bliskog istoka. Pošto prirodni gas predstavlja osnovu razvoja novih tehnologija kogenerativne proizvodnje električne energije (parno-gasnih ciklusa), gorivih ćelija i "vodonične tehnologije", koje će intenzivnije startovati kroz desetak godina, gasna privreda je kompromisno rešenje održivog razvoja. Harmonizacija tehničke regulative između EU i zemalja u tranziciji jugoistočne Evrope u oblasti transporta, distribucije i primene prirodnog gasa, neophodna je za razvoj gasne privrede. Politiku supstitucije naftnih derivata i uvođenja alternativnih goriva za transport u zemljama jugoistočne Evrope, zaista bi trebalo dugoročno planirati.

<<< Nazad na sadržaj
 
24. januar 2021.