Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 8 > Nedelja arhitekture - Dijalog struke, institucija i javnosti
 
Nedelja arhitekture
Odštampaj
 
Druga međunarodna Nedelja arhitekture, Beograd, 29. jun - 8. jul 2007. godine

Dijalog struke, institucija i javnosti
- Jelena Ivanović - Vojvodić -
 
Nedelja arhitekture 2007 U periodu od 29. juna do 8. jula održana je, druga po redu, međunarodna manifestacija "Nedelja arhitekture", u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. Manifestaciju je otvorio Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta, u Likovnoj galeriji KCB-a gde je bila postavljena i izložba fotografija najboljih rešenja u okviru "Arhitektonskih konkursa 2006/2007."

Program je i ove godine bio interaktivan, otvoren i raznovrstan, sa ciljem da se stvori dijalog između struke, institucija i javnosti. Program je bio podeljen u četiri osnovne tematske celine: izložbe, predavanja, šetnje kroz arhitekturu Beograda i dečije radionice.

Ovogodišnje izložbe i predavanja domaćih i stranih autora i predavača podstakle su na dijalog o aktuelnim gradskim temama. Deo programa posvećen je tematici nadogradnje, a u galeriji "Artget" organizovana je izložba fotografija na temu "Autorska fotografija: izgradnje i nadogradnje potkrovlja u Beču". Autorka Violeta Vujović Salhofer, imala je ideju da, predstavljanjem bečke nadogradnje očima prolaznika, pešaka, ukaže na savremeni pristup rešavanja potkrovlja. U galeriji "O3on", Hajnc Luter, bečki arhitekta s velikim iskustvom u projektovanju i realizaciji potkrovlja u Beču, objasnio je svoje projekte u svetlu pravnih i zakonskih normi i prostornih i likovnih zahteva, kao i mišljenja javnosti, održavši predavanje na temu "Koncentracija grada - dogradnja krovova u Beču", po otvaranju svoje izložbe. U galeriji "Žad", u Muzeju primenjene umetnosti, otvorena je izložba "Beogradske nadogradnje" - radovi junske radionice studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, s mentorima Ivanom Kucinom i Dubravkom Sekulić, veoma interesantno pristupivši nama uvek polemičnoj temi. U galeriji "Artget" postavljena je i izložba mlade bečke grupe Karamel - "Zauvek mladi" - koja je svoj sveži, mladalački i inovatorski pristup projektovanju, osim kroz izložbu, ispratila i istoimenim predavanjem.

Jelena Ivanović Iz Austrije je došla i velika izložba savremene štajerske arhitekture - "Smisao arhitekture", koja je postavljena u Galeriji "25. maj". Izložba obuhvata 62 projekta rađena u 32 austrijska biroa, gde smo i radove nama poznata imena: Pitera Kuka, Klausa Kade, Gintera Domenika, kao i mnogih mladih austrijskih arhitekata. Kustos izložbe Šarlota Pehaker je, u saradnji s filmskim umetnikom Hajncom Emigholcem i dizajnerom Aleksanderom Kadom, osmislila izvanredan multimedijalni prikaz projekata podeljenih, u čast aktuelnih arhitektonskih tema, na fotografije, tehničke crteže, film i zvuk. Stručnim vođenjem kroz izložbu, Šarlota Pehaker je kroz lični prikaz, publici približila posebnosti svakog projekta, zbog kojeg je uvršten u ovu izložbu. Zapažena je bila i izložba "Drugi pogled" Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u galeriji "Offspace", koja poziva na uočavanje i prepoznavanje vrednosti detalja na mnogim zaštićenim objektima u gradu.

Predavanja su održana u Likovnoj galeriji KCB-a. Tako je, u danu otvaranja Nedelje arhitekture, urednik časopisa A10, Hans Ibelings je u prepunoj galeriji pričao o istoriji supermodernizma.

Ljiljana Miletić Abramović prikazala je arhitekturu Beograda 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, gledanu iz ugla političkih, kulturnih i socijalnih kretanja.

Ispred galerije KCB bio je postavljen objekat na kome su se igrale buduće arhitekteSrđan Jovanović-Vajs, trenutno angažovan u birou "Hercog i de Meuron", održao je predavanje o nekoliko značajnih projekata koje je radio tokom svog boravka u SAD i Švajcarskoj, kao i o arhitekturi kroz prizmu demokratizacije društva i aktuelnih političkih i ekonomskih kretanja u svetu, temi koju je obradio u knjizi "Skoro arhitektura".

Najposećenije predavanje ovogodišnje Nedelje arhitekture održao je Miodrag Mitrašinović, trenutno angažovan na univerzitetu Pen u Njujorku. Kroz veoma dinamično predavanje, autor nedavno objavljene knjige "Sveobuhvatno uređenje prostora", pokušao je da publici približi aktuelne principe revitalizacije postojećih i projektovanje novih javnih prostora, kao i izgradnju tematskih parkova u Americi, Aziji i Evropi, gledano iz ugla privatne svojine, multinacionalnih kompanija, uticaja vlasti, aktivnosti građana...

Za nas posebno značajno predavanje, održao je Vladimir Mako, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji nas je naveo na razmišljanje o estetskim parametrima savremene srpske arhitekture i njene posebnosti u okvirima evropskog stvaralaštva.

Nedelja Arhitekture1Okrugli stolovi organizovani tokom "Nedelje..." bili su odgovor na neophodnost ostvarivanja dijaloga između struke, građana i institucija, kao i vrsta početka novog uzdizanja arhitekture u našoj sredini. Kao poseban akcenat, poslednjeg dana Nedelje arhitekture, organizovan je veoma uspešan dijalog između austrijskih i srpskih arhitekata na temu "Kultura stanovanja", jedne od tema izložbe "Smisao arhitekture". Šetnje kroz arhitekturu Beograda i ove godine su građane podstakle da bolje upoznaju svoj grad uz stručno komentarisanje arhitekata i istoričara umetnosti. Ulica kralja Petra, Kopitareva gradina, Arhitektura interpolacija, gradske vile, Beograd 50. 60. i 70. i Palata SIV neka su od mesta koja su Beograđani posetili tokom prvog vikenda "Nedelje arhitekture".

Organizovan je i najavljeni odlazak u Novi Sad, na izložbu radova s konkursa za Pokrajinski muzej savremene umetnosti, koja je privukla veliku pažnju struke, koja je prvi put, nakon 40 godina, imala priliku da u našoj zemlji učestvuje na ovakvom konkursu.

Nedelja Arhitekture2Dečije radionice izvedene su u saradnji s Dečijim kulturnim centrom Beograda, na podijumu ispred kulturnog centra na Trgu republike, tokom četiri dana. Deca su, kroz razne teme i tehnike, potpuno slobodno izražavala svoje viđenje izgrađenog prostora.

U galeriji "Artget" Marija Bulatović je sa srednjoškolcima kroz radionicu "Redefinicija poligona ili Ko kvari kvadrate", ostvarila veoma kreativan pristup stvaranju arhitektonskih formi od jednostavnog materijala. Promocija sve popularnijeg evropski orijentisanog časopisa "A10" u danu otvaranja manifestacije, podstakla je razgovor o domaćim časopisima, od kojih su neki - "Enterijer" i "Forum+" - promovisani tokom "Nedelje..." Druga međunarodna Nedelja arhitekture ostvarila je svoj cilj: otvaranje komunikacije i dijaloga između profesije, institucija i građana, stvaranje tokova za utemeljenje kriterijuma u shvatanju kvaliteta izgrađenog prostora, pronalaženje pozitivnih vrednosti arhitektonske struke i unapređenje Beograda kao evropske metropole. Ostvarena je i saradnja s drugim gradovima. Izložbe Nedelja Arhitekture3"Arhitektonski konkursi 2006/07" i "Autorska fotografija: izgradnje i nadogradnje potkrovlja u Beču" biće u Nišu otvorene početkom septembra.

Takođe, Društvo arhitekata Beograda (DAB) priprema se da uradi studiju o rekonstrukciji i izgradnji potkrovlja, na osnovu stranih i domaćih iskustva koja bi uticala na promenu pravnih i zakonskih normi u ovoj oblasti.

Demokratsko društvo od svakog pojedinca očekuje da aktivno učestvuje u razvoju grada, da stvara, ima i iskazuje svoje mišljenje o izgrađenom prostoru koji ga okružuje, kao i da kroz dijalog razvija svoj stav i tako utiče na izgled grada. Antrfile: Demokratsko društvo od svakog pojedinca očekuje da aktivno učestvuje u razvoju grada, da ima i iskazuje svoje mišljenje o izgrađenom prostoru

<<< Nazad na sadržaj
 
03. jul 2020.