Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 8 > Iz rada matičnih sekcija-Urbanisti - Od deset zahteva, odobreno šest
 
Iz rada matičnih sekcija
Odštampaj
 
Na sednici održanoj 27. avgusta 2007. godine, Izvršni odbor doneo Odluku o raspisivanju novog Konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti urbanizma

Od deset zahteva, odobreno šest
- Milorad Miladinović -
 
Milorad Miladinović Od samog konstituisanja, članovi Izvršnog odbora održali su pet redovnih sednica i formirali komisije koje su počele sa aktivnostima vezanim za realizaciju Plana i programa matične sekcije urbanista za 2007. godinu, koji je usvojen na Skupštini Inženjerske komore Srbije. Pored uobičajenih aktivnosti koje se odnose na organizaciju i funkcionisanje sekcije, potrebno je izdvojiti nekoliko aktivnosti koje su obeležile rad Matične sekcije urbanista u tekućoj godini. Prva od aktivnosti koja je završena, bila je utvrđivanje kriterijuma za sufinansiranje projekata Matične sekcije urbanista, iz oblasti urbanizma, koji su od interesa za članove sekcije. Nakon utvrđivanja kriterijuma, raspisan je Konkurs (Politika", 14. jun 2007.) na koji je pristiglo 10 prijava, od kojih je Komisija odbrila šest.

Zahtev Urbanističkog zavoda Beograda - Organizacija gostovanja izložbe Barcelona in Progress" Urbanistički zavod Beograda u septembru priprema manifestaciju Kreativna Barselona (u) Beogradu". Tokom poslednjih 25 godina, od vremena Franka, ovaj inače atraktivni grad stalno se transformisao i postao jedna od najinteresantnijih svetskih destinacija. Za tu transformaciju zaslužni su dosledno sprovedena strategija obnove grada i uređenja javnog prostora, ali i veliki svetski događaji kakvi su bili Olimpijada 1992. i Kulturni forum 2004. Manifestacija je organizovana u saradnji sa sa kolegama iz Barcelona Regional", gradske konsultantske kuće, i ima za cilj da predstavi najpre grad i njegovu transformaciju, procese i načine da se ona desi, ali i savremene trendove u tehnologiji i urbanom dizajnu. U galeriji SuperSpace", na Savskom Promocija naše arhitektonsko-urbanističke misli u svetu pristaništu, od 13. do 30. septembra gostovaće izložba Barselona in Progress" koja prikazuje transformaciju grada od 1981. do 2004. godine. Na dan otvaranja izložbe Josip A. Asebiljo (Acebillo), direktor Barcelona Regional", održaće u Institutu Servantes predavanje o principima i novim izazovima u planiranju uspešne obnove gradova. Josip A. Asebiljo jedan je od najzaslužnih za vrtoglavi uspeh i promociju Barselone proteklih godina i organizator i promoter izložbi širom sveta. Od 27. do 30. septembra u Urbanističkom zavodu održaće se radionica na kojoj će urbanisti iz Barselone beogradskim kolegama i upravi predstaviti svoje iskustvo urbane rekonstrukcije, nove tehnološke projekte koji su u toku i strategije daljeg razvoja grada. Manifestacija i gostovanje izložbe organizuju se u saradnji sa Ambasadom Španije i Institutom Servantes , a ceo događaj podržan je od strane Inženjerske komore Srbije i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Zahtev Arhitektonskog fakulteta iz Beograda - publikacija knjige Urbophilia". U pitanju je monografija koja inovativnom metodologijom i vrlo aktuelnim temama koje obrađuje, značajno doprinosi promociji naše arhitektonsko-urbanističke misli u svetu, a istovremeno ovu problematiku čini dostupnom i najširem krugu eksperata i studenata, kako kod nas, tako i u svetu.

PlanZahtev Društva urbanista Beograda - Simpozijum: Nova urbanost - Globalizacija - Tranzicija Ovaj projekat posvećen je kako teorijskom pristupu, tako i transformaciji urbanog dizajna Beograda. Predstavlja razmenu znanja i diskusiju o aktuelnim temama koje generišu urbanistički razvoj.

Zahtev Suzane Stanković Aleksić - simpozijum + radionica Ekološki urbani modeli Vlasina 2007 - VODA". Predloženi projekat dao bi doprinos postojećim poslovima na izradi urbanističkih planova predviđenih kompleksa turističkog centra. Takođe, članovi bi bili informisani o delovanju urbanističke struke na području Vlasine.

Zahtev dr Predraga Miloševića, autora knjiga Mate Bajlon, arhitekta (1903-1995)" U pitanju je naučni doprinos važan za rad arhitektonsko-urbanističkih i građevinskih fakulteta i institucija na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije.

Zahtev dr Ružice Bogdanović - učestvovanje u radu simpozijuma Regional Architecture and Identity in the Age of Globalisation", Tunis, 13-15. novembar U pitanju je značajna međunarodna manifestacija na kojoj će profesorka Bogdanović, kao reprezent Srbije, predstaviti našu praksu i razmeniti iskustva i ideje sa ekspertima iz sveta. PlanIzvršni odbor je na sednici održanoj 27. avgusta doneo i Odluku o raspisivanju novog Konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti urbanizma. Takođe, jedna od završenih aktivnosti, koja je predviđena Planom i programom rada matične sekcije, jeste pružanje finansijske pomoći organizaciji skupa Letnja škola urbanizma", sa temom Investitori - investicije. Mesto i značaj u izradi strategije prostornog i urbanog razvoja Srbije". Skup je održan na Tari od 18. do 20. juna 2007. godine, i imao je preko 300 učesnika iz Srbije i inostranstva. Osnovni cilj skupa ispunjen je kroz sveobuhvatan i inovativni stručni rad od ideje do realizacije". Skup je obeležilo više tematskih blokova: plansko-urbanistički, pravno-imovinski, ekonomsko-privredni, globalno-nacionalni i lokalno-regionalni. U okviru redovnih aktivnosti, između ostalog, jeste i permanentno utvrđivanje ispunjenosti uslova za dobijanje i izdavanje licenci podnosiocima zahteva, aubranističke licence za sada poseduju 984 inženjera, kao i rad na neprestanoj komunikaciji sa članovima Sekcije. Upućen je i dopis Ministarstvu za infrastrukturu da, u skladu sa članom 34. Zakona o planiranju i izgradnji, Ministar imenuje članove Komisija za planove, lica iz redova uglednih stručnjaka iz oblasti urbanizma, prostornog planiranja i drugih, koji poseduju licence odgovornih urbanista i odgovornih planera, jer su ovim licima, u skladu sa Zakonom, utvrđena profesionalna prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju stručnih poslova urbanističkog i prostornog planiranja.


Pročitajte iz oblasti "Iz rada matičnih sekcija":
  • Tri dana napornog rada i dobrog druženja

  • <<< Nazad na sadržaj
     
    03. jul 2020.