Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 8 > Dan Komore - Postupno unapređenje procesa građenja
 
DAN KOMORE
Odštampaj
 
Mr Črtomir Remec, predsednik Inženjerske zbornice Slovenije, održao je predavanje u predvečerje Dana Komore

Postupno unapređenje procesa građenja
- Profesor dr Dragoslav Šumarac -
 
Mr Črtomir Remec ESTR je inicijativa za mobilizaciju evropskog građevinskog sektora sa ciljem da gradnja postane vođena od naručioca, odnosno korisnika, oslanjajući se na znanje i trajna načela u procesu građenja. U predvečerje Dana Komore, 13. juna, predsednik Inženjerske zbornice Slovenije, magistar Črtomir Remec održao je predavanje "Izazovi i stanje u graditeljstvu Evropske unije" u prostorijama Komore. Predavanju je prisustvovalo 25 predstavnika Komore, Univerziteta u Beogradu i Nišu i predstavnika građevinskih firmi.

"Evropski građevinski sektor učestvuje sa 10 odsto u bruto društvenom proizvodu (BDP) i predstavlja 25 odsto celokupne industrije proizvodnje, a i 50 odsto najvećih međunarodnih ugovora sklopljeno je u sektoru građevinarstva", rekao je magistar Črtomir Remec. "Ovaj sektor zapošljava najviše radnika u celokupnoj industriji. Pri tom, 90 odsto radnika je u EU građevinarstvu zaposleno u malim preduzećima.

Izazovi evropskog graditeljstva su sledeći: uspostaviti sigurnu i zdravu životnu sredinu za državljane EU, učestvovati u donošenju nacionalnog i zakonodavstva EU u cilju uspostavljanja zajedničkog tržišta građevinskih proizvoda i usluga, ispoštovati potrebe starije i invalidne populacije čija je mobilnost i nezavisnost ograničena, podržati održivi razvoj gradske i seoske sredine u Evropi, očuvati kulturnu i arhitektonsku zaostavštinu..."

Smernice graditeljstva EU su: industrijalizacija procesa građenja sa znatnim smanjenjem troškova građenja i povećanja kvaliteta, smanjenje upotrebe energije, materijala i drugih resursa pri građenju, poboljšanje konkurentnosti građevinskog sektora EU u odnosu na SAD i druge jeftinije ekonomije i preusmeravanje čitave koncepcije s proizvodnje na usluge.

"Evropska građevinska tehnološka platforma (ESTR) inicijativa je za mobilizaciju evropskog građevinskog sektora sa ciljem da gradnja postane vođena od naručioca, odnosno korisnika, oslanjajući se na znanje i trajna načela u procesu građenja", naglasio je Remec. "U sklopu ESTR proces izgradnje mora biti jeftiniji, brži i sigurniji: 30 odsto smanjenje troškova gradnje, 50 odsto skraćenje vremena građenja i 50 odsto manje nesreća na gradilištu. Područja primene ESTR su naselja i zgrade, podzemne građevine, infrastruktura, kulturna zaostavština, kvalitet življenja, materijali i tehnologije. U okviru ESTR gradovi i zgrade će postati najtraženije mesto za život i rad. Po najnovijim podacima, 80 odsto Evropljana živi u gradovima, 90 odsto vremena provedu u zgradama, a 40 odsto svih zgrada su starije i energetski neefikasne. Postupni ciljevi unapređenja procesa građenja stanova su sledeći: upotreba inustrijskih procesa pri gradnji novih stanova, znatno snižavanje upotrebe energije u novim i postojećim stanovima, uvođenje visokih tehnologija u građevinsku stambenu industriju, proizvodnja elemenata u fabrikama i montaža na gradilištu i zaštita od prirodnih i terorističkih napada.

Stanovi moraju da budu zdravi, sigurni, privlačni, lako dostupni, moraju da se grade i održavaju prema načelu trajnosti, a projektovanje stanova mora da vodi korisnik. Karakteristike stanogradnje u Sloveniji su: velika očekivanja kupaca i graditelja, osavremenjivanje nacionalne stambene politike, premalo učešće zajedničkog privatnog i državnog partnerstva (PPP model), upotreba zastarelih tehnologija i načina gradnje, nedostatak građevinskog zemljišta, neuravnotežena ponuda i tražnja, nedovoljno informisani kupci i prevelika uloga države, odnosno nedostatak tržišta."

Kao završne zaključke, magistar Remec navodi da nove poslovne prilike treba shvatiti kao izazove, treba inovirati u zastarele građevinske procese, u proces građenja permanentno uvoditi nove građevinske materijale i tehnologije, na prvom mestu slediti potrebe korisnika, stalno usavršavati projektante, izvođače, administraciju i korisnike građevinskih usluga i, na kraju, podsticati istraživanja, razvoj i inovacije u području građenja.

Pročitajte iz oblasti "Dan Komore":
 • Dovoljno snage za preuzimanje odgovornosti
 • Priznanje po meri potvrđene vrednosti
 • Ušteda energije adut za nove poslove
 • Projekat je kolektivno delo
 • Prestižno profesionalno priznanje
 • Timski rad je suština ove struke
 • Da lepi trenuci budu brojniji i češći

 • <<< Nazad na sadržaj
   
  13. jul 2020.