Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 8 > Dan Komore - Timski rad je suština ove struke
 
DAN KOMORE
Odštampaj
 
Slaviša Kondić, dobitnik Nagrade za izuzetna ostvarenja na početku karijere

Timski rad je suština ove struke
- Ljiljana Živković- Ilić -
 
Slaviša Kondić Niškom diplomiranom inženjeru arhitekture, Slaviši Kondiću, pripala je čast da prvi ponese ekskluzivnu nagradu Komore, za ostvarene rezultate na početku karijere, pri čemu mu je "pozitivno brojano" i to što je pre ravno jednu deceniju bio najbolji student Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Niškog univerziteta.


S obzirom da ste već učestvovali na brojnim konkursima, ali i bivali nagrađivani, kakav je Vaš odnos prema nagradama, odnosno koliko često pobeđuju najbolji?

Konkursi su kao institucija veoma bitni za struku i znatno doprinose kvalitetu projekata koji se usvajaju i realizuju, ali pitanje koje ste postavili veoma se često javlja. Naravno, sam karakter struke je takav da je taj problem nemoguće izbeći, jer je u njega uključena i određena doza subjektivnosti. Kada treba doneti odluku i rangirati po kvalitetu veoma ujednačene radove, posao članova žirija je veoma težak i tu često odlučuju finese i afiniteti članova. Samim tim, neizbežno je da se pojave brojna neslaganja i osporavanja odluke žirija od strane nezadovoljnih učesnika konkursa. Tako je i moj subjektivan utisak da ne pobedi uvek najbolji rad, da postoje mnogi drugi faktori pri odlučivanju, ali ne osećam se pozvanim da komentarišem odluke žirija u kojima ipak sede, bez sumnje, veoma stručni ljudi čiji bi sud trebalo poštovati. Međutim, ovde bih hteo da istaknem jedan svoj stav - suština rada u ovoj branši je timski rad. Praktično sva priznanja koja sam dobio, u stvari su priznanja za moj rad u timovima, tako da dugujem veliku zahvalnost kolegama s kojima sam radio i s kojima radim. Timski rad je, po meni, najbolji i najlepši način rada u struci, gde se kroz "sukob" ideja najčešće iskristališe najbolje rešenje.


Šta Vam znači nagrada IKS-a, odnosno koliko bi ovo priznanje trebalo i moglo da pomogne mladom inženjeru da razvije svoj talenat?

Ovo priznanje mnogo znači, jer predstavlja potvrdu kvaliteta mog dosadašnjeg rada, potvrdu da se krećem u dobrom pravcu i podstrek da u tom pravcu i nastavim. Međutim, s druge strane, ono predstavlja i veliku obavezu da se na tom putu i ostane i da se taj kvalitet održi.

Koja Vam je bila prva misao kada ste saznali da ste dobitnik Komorine nagrade?


Mislim da je to pre bilo osećanje nego konkretna misao. Bio sam više nego iznenađen, osećao sam zadovoljstvo, zahvalnost...

Da li je to što živite, radite i stvarate u Nišu prednost ili hendikep?


U odnosu na mogućnosti koje jednom arhitekti pruža Beograd, svakako se može reći da je hendikep i to uglavnom iz dva razloga. Prvi je nedostatak kvalitetnih investitora i većih investicija koje bi arhitekti omogućile da se iskaže. Tu već otvaramo široku i osetljivu temu odnosa arhitekte i investitora, a u Nišu je veoma teško, gotovo nemoguće, doći do investitora koji u dovoljnoj meri poštuje arhitektonsku struku. Drugi razlog je finansijski, cene projektovanja u Beogradu veoma se razlikuju od onih u ostalim gradovima u Srbiji. Ne bi trebalo ni da naglašavam da je Beograd u višestrukoj prednosti. Ovo je faktor koji mnoge kolege može da prinudi na hiperprodukciju i negativno utiče na kvalitet projekata. Naravno, u mom odgovoru, a pretpostavljam i u Vašem pitanju, prisutna je komparacija s Beogradom. Međutim, ako bi se stanje u Nišu poredilo sa stanjem u drugim, manjim gradovima južne i istočne Srbije, može se reći da i nije tako nepovoljno. Ipak, postojeća situacija ukazuje i na nešto treće - veliku krizu struke u našoj zemlji.

Pročitajte iz oblasti "Dan Komore":
 • Dovoljno snage za preuzimanje odgovornosti
 • Priznanje po meri potvrđene vrednosti
 • Ušteda energije adut za nove poslove
 • Projekat je kolektivno delo
 • Prestižno profesionalno priznanje
 • Postupno unapređenje procesa građenja
 • Da lepi trenuci budu brojniji i češći

 • <<< Nazad na sadržaj
   
  13. jul 2020.