Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 8 > Dan Komore - Prestižno profesionalno priznanje
 
DAN KOMORE
Odštampaj
 
Zoran Radojičić, diplomirani inženjer arhitekture, vlasnik projektnog biroa "Archtic"

Prestižno profesionalno priznanje
- Ljiljana Živković- Ilić -
 
Zoran Radojičić Dobitnik Povelje i novčane nagrade za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore, jeste i Zoran Radojičić, diplomirani inženjer arhitekture, pre svega za realizovani projekat Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, ali i za druga značajna ostavrenja, počev od Tržnog centra na Slaviji, pa do poslednjeg višestruko nagrađenog projekta - Vile "T" (na 28. salonu arhitekture i nagrada za arhitekturu "Novosti").

"Kad me pitate šta za mene znači nagrada Inženjerske komore Srbije, odgovor nije jednostavan i još manje jednoznačan", kaže Zoran Radojičić. "Na prvom mestu, to je prestižno priznanje do kog mi je profesionalno veoma stalo. Posebno sa aspekta da je to tek uspostavljena nagrada. Dobiti tu nagradu u društvu ostalih laureata, sigurno da predstvalja posebno priznanje i iznad svega - zadovoljstvo. Naravno, nisam je očekivao, šta više, nisam ni znao da takva nagrada postoji, tako da je to bilo jedno izuzetno prijatno iznenađenje. Posebnost ove nagrade je i u tome što je došla od kolega inženjera organizovanih u Inženjersku komoru Srbije, pa slobodno mogu da kažem da dolazi od profesije, od profesionalaca, posebno što je Komora esnafsko društvo, pa za mene ima posebnu dimenziju i poziciju među svim nagradama koje sam do sada dobio".

Zoranu Radojičiću je tek 40 godina. Rodio se u Beogradu, u kom je sve škole završio, od kojih je najvažnija ona u Bulevaru kralja Aleksandra broj 73 - Arhitektonski fakultet Beogradskog univerziteta. Pre samo 14 godina poneo je diplomu inženjera arhitekture (dia). Tokom studija projektovanje je učio u ateljeu profesora Kekovića, dok mu je mentor kod izrade diplomskog projekta bio prof. Branislav Mitrović. Radno iskustvo profesionalno stiče od 1993. prvo u ateljeu "Zenit", zatim od 1994. pa narednih pet godina u Energoproejktovoj Arhitekturi i urbanizmu, da bi 1999. postao privatni preduzetnik osnivanjem projektantskog ateljea "Archtic".
"Moje kolege iz ateljea "Archtic" i ja imamo dosta posla, ali je najvažnije da je reč o veoma različitim projektima, tako da ne samo da naporno radimo, nego je programski specifično i zanimljivo", kaže Radijičić.

"Poslednji konkurs na kom smo pobedili je sanacija i rekonstrukcija Narodne biblioteke Srbije, čija realizacija ovih dana počinje. Trenutno se zagrevamo na projektu sanacija prostora ISBN agencije, Knjižare i Konzervatorske laboratorije NBS, a završili smo i idejno rešenje jednog poslovnog objekta na Novom Beogradu, ali čekamo i realizaciju nekoliko projekata koji bi trebalo da prođu administrativnu proceduru dobijanja dozvola." Mladog laureata morali smo da pitamo i nešto proceduralno: Kako vidi Inženjersku komoru Srbije i šta od nje očekuje. "Mislim da su svi članovi, a čujem da nas je oko 18.000, kao i cela društvena zajednica, zainteresovani da Komora funkcioniše na jednom ozbiljnom, evropskom nivou i da, praktično, dovede profesiju inženjera u poziciju koja joj je primerena, odnosno na onaj nivo kakav već postoji u okruženju i šire u Evropi.
S jedne strane ta očekivanja su velika, a s druge - svi smo svesni da ona ne mogu biti ostvariti za kratak vremenski rok, jer je za to potrebno malo više vremena. Kada se osvrnem na nedugo vreme postojanja IKS-a, mogu da kažem da sam zadovoljan osnivanjem, kao i do sada ostvarenim dometima, koji, naravno, uvek mogu da budu i bolji, brojniji, kvalitetniji. A upravo to od Komore očekujem u dolazećem periodu."

Pročitajte iz oblasti "Dan Komore":
 • Dovoljno snage za preuzimanje odgovornosti
 • Priznanje po meri potvrđene vrednosti
 • Ušteda energije adut za nove poslove
 • Projekat je kolektivno delo
 • Timski rad je suština ove struke
 • Postupno unapređenje procesa građenja
 • Da lepi trenuci budu brojniji i češći

 • <<< Nazad na sadržaj
   
  08. jul 2020.