Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 8 > Dan Komore - Ušteda energije adut za nove poslove
 
DAN KOMORE
Odštampaj
 
Milena Pištalo, diplomirani mašinski inženjer, zaposlena u "Soko inženjeringu" iz Beograda

Ušteda energije adut za nove poslove
- Ljiljana Živković- Ilić -
 
Milena Pištalo Prva Povelja i novčana nagrada za za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti Komore pripala je Mileni Pištalo, diplomiranom mašinskom inženjeru, zaposlenoj u kompaniji "Soko inženjering" iz Beograda. Kao rukovodilac tima specijalista za oblast KGH (klimatizacija, grejanje i hlađenje), realizovala je projekat uštede energije. Komisija za ocenu pristiglih predloga konstatovala je, a Upravni odbor IKS-a prihvatio, sledeće obrazoloženje:
"Okosnica razvoja sistema uštede energije u rashladnim postrojenjima je rekuperacija kondenzatorske toplote i njeno korišćenje u sistemima klimatizacije.

Veliko poznavanje rashladnih sistema dovelo je do razvoja sistema uštede energije koje je Milena Praštalo na čelu inženjerskog tima 'Soko inženjeringa' veoma spretno unapredila i uvela kao standard u projektovanju i izvođenju rashladnih i klima-sistema. Izmenjen je način rada rashladne opreme i došlo je do uvođenja novih dodatnih elemenata - vodom hlađenih kondenzatora, pored tradicionalnih vazduhom hlađenih kondenzatora. Promenom toka rashladnog fluida, freona, ka određenim kondenzatorima u zavisnosti od vremenskih uslova, odnosno trenutne spoljne temperature, stvorena je mogućnost da se toplota koja se do sada bacala, iskoristi za dobijanje tople vode ili za zagrevanje vazduha. Tako je razvijen sistem s velikim akumulatorima tople vode, s dodatnim predgrejačima u klima-komorama, koje je, takođe, osmislio tim Milene Pištalo. Dodatna novost je i uvođenje elektronskih termoekspanzionih ventila na velikom broju rashladnih vitrina i mini hladnjača, čime se dobila mnogo bolja regulacija rada rashladnih postrojenja na istim objektima. Na ovaj način postignut je osnovni cilj - ušteda energije."

"Povelju i Nagradu Inženjerske komore Srbije sam primila ja, ali je postignuti rezultat zajednički i pripada celom inženjerskom timu 'Soko inženjeringa'", vidno skromno rekla je Milena Praštalo. "U ovom području tehnike i tehnologije, KGH oblasti, već sam četvrt veka i pouzdano znam da se vrhunski i inovativni rezultati ostvaruju timskim radom.
Meni je pripala obaveza i zadovoljstvo da realizujem ovaj projekat, ali imala sam i mnogo sreće da za sarednike imam desetak što mašinskih, što elektro inženjera, pa smo, svi kao jedan, radili da bismo ga izgurali. I evo, već se dve, tri godine primenjuje i daje odlične rezultate na svim velikim objektima, tipa 'Maksi' diskonta. Primera radi, imali smo objekat u Novom Sadu koji čak ni tokom cele zime nismo priključivali na toplanu. Celu zimu se grejao na otpadnu toplotu kondenzacije, jer je u njemu velika količina rashladne opreme i onda kada se saberu ti kapaciteti, dolazi se do znatne količine otpadne toplote koju mi umemo da iskoristimo.

To znanje da iskoristimo otpadnu toplotu nam je veliki adut kod dobijanja poslova. Nije neskromno ako kažem da je ovo samo jedan u nizu inovativnih projekata koje smo do sada realizovali. Uvek imamo nešto novo, retko se ponavljamo. Imamo standardne proizvode - rashladne vitrine i klima-komore - ali vrlo često imamo zahteve za novim rešenjima: dođu nam ljudi sa zahtevima za industrijskim hlađenjem, hlađenjem ove ili one vrste, a mi to osmišljamo i dajemo, ne retko, vrlo inovativna rešenja. Znači, mi isprojektujemo, u našoj fabrici proizvedemo, naši monteri postrojenja to postave u zadati prostor i puste u rad, ali i nadgledaju kako se ponaša u ekspoloataciji."
Milena Pištalo, rođena je Mostarka. U gradu na Neretvi je i sve škole završila: osnovnu i srednju, a na fakultet se upisala 1976. godine. Diplomirala je 1981. i odmah se zaposlila u "Sokolu" u kome je radila jedanaest godina, do 1992. kada prelazi u Beograd. Narednu deceniju i po, odnosno do današnjih dana, radi u "Soko inženjeringu". Ravnopravno je angažovana u dva sektora - u konstruktivnom i razvojnom birou, ali i kao direktor proizvodnje. Živi u Pančevu sa suprugom Radovanom, diplomiranim pravnikom, i sinom Dejanom, studentom elektrotehnike.

Pročitajte iz oblasti "Dan Komore":
 • Dovoljno snage za preuzimanje odgovornosti
 • Priznanje po meri potvrđene vrednosti
 • Projekat je kolektivno delo
 • Prestižno profesionalno priznanje
 • Timski rad je suština ove struke
 • Postupno unapređenje procesa građenja
 • Da lepi trenuci budu brojniji i češći

 • <<< Nazad na sadržaj
   
  13. jul 2020.