:: Naslovna strana > Glasnik broj 8 >-Pismo glavnog urednika - Ne smemo da spavamo na lovorikama
 
PISMO GLAVNOG UREDNIKA
Odštampaj
 
Ne smemo da spavamo na lovorikama
- Profesor dr Dragoslav Šumarac -
 
Resenje Poštovani članovi Inženjerske komore Srbije, drage kolege i koleginice, sa velikom radošću vam čestitam četvorogodišnjicu osnivanja naše strukovne organizacije. U prisustvu velikog broja zvanica, 14. juna 2007. godine održana je proslava, o čemu više možete pročitati u ovom broju Glasnika.

Po prvi put ove godine, uručene su nagrade Inženjerske komore Srbije u tri kategorije, i to: jedna nagrada za životno delo, akademiku Nikoli Hajdinu, tri nagrade za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore - Mileni Pištalo, Milanu Rakočeviću i Zoranu Radojičiću - i jedna nagrada za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere, Slaviši Kondiću.

Tu je i intervju sa gospodinom Milanom Miljevićem, diplomiranim inženjerom arhitekture i državnim sekretarom u Ministarstvu za infrastrukturu Srbije, koji je bio, uz pomoćnike Aleksandru Damnjanović i Miodraga Ralevića, predstavnik Vlade i resornog ministarstva na Danu Komore. Naći ćete i druga podsećanja na slavljeničku feštu, a dajem vam i jedan zadatak - pozivam svih 18.000 članova da preko svojih organizacija, ili kao "grupe članova", za proslavu pola decenije postojanja Komore, odmah počnete sa predlaganjem istaknutih članova Komore za nagrade za našu petogodišnjicu.

Fešta je završena, slavlje se stišava, ali mi ne smemo da spavamo na lovorikama. Zato smo odmah i počeli sa izradom Pravilnika o sadržini i načinu izrade tehničke dokumentacije za objekte visokogradnje. Imenovali smo mešovitu Komisiju od članova resornog ministarstva i Komore, u sastavu: Milan Miljević, arhitekta, i Dragoslav Šumarac, građevinac (kopredsednici), diplomirani pravnici Aleksandra Damnjanović, Natalija Stojanović i Milija Đalović, Milovan Glavonjić, elektro inženjer, Dejan Vasović i Jasminka Pavlović, arhitekte, i građevinci Ratko Salatić i Miroljub Todorović. Komisija je uradila Nacrt pravilnika koji je utvrđen na sednici Upravnog odbora Komore 31. avgusta 2007. godine. Nacrt je pred vama, cenjenim članovima Komore, i mi vas pozivamo da svoje sugestije date do 15. oktobra 2007. na email-adresu IKS-a: pravilnik@ingkomora.org.yu

Mislimo da je Nacrt od izuzetnog značaja ne samo za članove matične sekcije projektanata, nego i za izvođače. Sa boljim kvalitetom projekata biće nam ekonomičnija i sigurnija izgradnja objekata. Primetićete da smo nastojali da u priličnoj meri pojednostavimo projekte za individualne objekte do 400 kvadratnih metara.
Moram da istaknem veliku želju članova Komisije iz resornog Ministarstva, na čelu sa gospodinom Milanom Miljevićem, državnim sekretarom, da se ovaj Pravilnik što pre usvoji. Ovo je znak da je i saradnja sa Ministarstvom za infrastrukturu, našim domicilnim ministarstvom, svakim danom sve bolja, i da ćemo i ubuduće sarađivati na sličnim projektima, svakako - sve u korist struke.

Na već pominjanoj sednici Upravnog odbora, usvojili smo nekoliko projekata koje će raditi članovi regionalnih odbora Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Niša, Valjeva, Čačka, Kragujevca i Subotice. Podržali smo i štampanje 12 časopisa od značaja za struku: Izgradnja, Forum +, Planer, Magazin pejzažne arhitekture, Put i saobraćaj, Arhitekt, DANS, Tehnika, Građevinski kalendar, Teorijska i primenjena mehanika, Geodetski žurnal i Arhitektura.
Sve ukazuje na to da ćemo u dolazećem periodu imati izuzetnu stručnu aktivnost. Ovakva ocena najbolje se vidi iz podatka da je na raspisane konkurse za sufinansiranje projekata prispelo preko 100 zahteva, pa će zajednička komisija Izvršnih odbora projektanata i izvođača radova imati pune ruke posla, kako bi članstvo od eksperata dobilo najsvežije stručne informacije.

<<< Nazad na sadržaj