:: Naslovna strana > Glasnik broj 7 > Meridijani - U prospektu ECEC i Inženjerska komora Srbije
 
MERIDIJANI
Odštampaj
 
Predsednik IKS je učestvovao u radu 15.sednice Upravnog odbora Saveta inženjerskih komora Evrope održanog 26.maja u Beču

U prospektu ECEC i Inženjerska komora Srbije
- Dragoslav Šumarac -
 

sednicaUO U Beču je 26. maja održana 15. sednica Upravnog odbora Saveta inženjerskih komora Evrope (European Council of Engineers Chambers - ECEC) u čijem je radu učestvovao, kao specijalni gost, i predsednik Inženjerske komore Srbije.

Domaćin 15. sednice UO ECEC je bila Savezna komora arhitekata i ovlašćenih inženjera Austrije, a pošto su svi učesnici u Beč stigli dan ranije, organizovana je radna večera" na kojoj su članovi UO ECEC razmenili informacije o radu svojih komora, što je učinio i naš predstavnik, ali je i iskoristio priliku da im uruči pozive za 14. jun - Dan Inženjerske komore Srbije.

Petnaesta sednica UO ECEC počela je u 9.30 sati (subota 26. maj) u prostorijama Savezne komore arhitekata i ovlašćenih inženjera Austrije. Sednicu je vodio dr Mirko Orešković, predsednik ECEC, dok je na dnevnom redu bilo 12 tačaka. Od interesa za Inženjersku komoru Srbije je bila tačka 5. Podtačka 5.1. odnosila se na prezentaciju Foldera ECEC u kome su svi punopravni članovi među kojima i IKS. U podtački 5.2. promovisan je Bilten ECEC, u kome nije bilo priloga iz rada IKS, ali je dogovoreno da ubuduće svaka od članica ECEC obezbedi informacije o svom radu koje bi bile plasirane na po jednoj strani sledećeg broja (Biltena ECEC).

U tački 6.1. bilo je govora o ENGCARD, kartici koju promoviše FEANI, a koja bi bila slična našoj članskoj kartici, ali uz mogućnost memorisanja podataka. "Inženjerska kartica" trebalo bi da omogući slobodno kretanje inženjera po celoj Evropi, dakako i po Evropskoj uniji. Međutim još mnogo truda se mora uložiti da bi ta ideja zaživela. Važna tačka je bila i ona pod rednim brojem 9. - Direktiva Evropske unije o međusobnom priznavanju profesija (licenci). S tim u vezi predstavniku IKS je uručen materijal sa pitanjima koja bi trebalo dopuniti. Taj zadatak, realno je, da realizuje Komisija za međunarodnu saradnju koja radi u sastavu Goran Vukobratović, predsednik, prof. mr Petar Arsić i Aleksandar Leko.

Na završetku rada 15. sednice UO ECEC, predsednik IKS je ponovio poziv za dolazak na Dan Komore, ali i predložio da se neka od narednih sednica UO ECEC održi u prostorijama IKS u Beogradu. Predlog/poziv je sa zadovoljstvom prihvaćen, a generalni sekretar ECEC Josef Robl će usaglasiti termin za naredno proleće.

Legenda: Predsednik IKS je učestvovao u radu 15. sednice Upravnog odbora Saveta inženjerskih komora Evrope održanog 26. maja u Beču


Pročitajte iz oblasti "Meridijani" i:
  • Od Varšave do Beča preko Rima, Moskve
  • Izrada zajedničkih projekata na slivu Tise

  • <<< Nazad na sadržaj