:: Naslovna strana > Glasnik broj 7 > Dan Komore - Ikonično životno delo
 
DAN KOMORE
Odštampaj
 
Prvi put dodeljena priznanja Inženjerske komore Srbije

Ikonično životno delo
- Radoš O. Dragutinović -
 
NikolaHajdin Dobitnici prvi put dodeljenih nagrada-povelja su akademik Nikola Hajdin - za životno delo, Milena Praštalo, dr Milan Rakočević i Zoran Radojičić - za izuzetno dostignuće u struci i delatnosti Komore, dok je Slaviši Kondiću, pripala novčana nagrada kao najboljem studentu fakulteta 1997. godine, ali i kao učesniku na više izložbi i konkursa na kojima je dobio pet prvih nagrada.

Inženjerska komora Srbije ustanovila je, na isteku prošle godine, dve vrste priznanja: nagrade i počasno članstvo. Oblast nagrađivanja reguliše Pravilnik o nagradama IKS koji poznaje tri vrste nagrada: za životno delo (jedno priznanje - jednom u životu), za izuzetno dostignuće u struci i delatnosti Komore i za ostvarenje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere (najviše po tri priznanja). Za nagrade su izdvojena ozbiljna sredstva, tako da je ovogodišnji fond dimenzionisan na bruto cifru od 24.000 evra.

Ikonicno2 Ponuđene kandidate i njihova ostvarenja razmatrao je i Upravni odbor IKS predlog o nagradama dao sedmočlani žiri što se zove Komisija za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu nagrada u sledećem sastavu: Dragomir Acović, predsednik i članovi Nebojša Stefanović, Milorad Miladinović, Dejan Vasović, Tatjana Đorđević, Biserka Švarc i Drago Ostojić. Ne može se reći da je Komisija - Žiri imao premnogo posla, s obzirom da je pristiglo tek "dva tuceta" predloga (po četiri za životno delo i "početnike", dok je u kategoriji "izuzetna dostignuća" bilo 16 kandidata), a nagrađeno je petoro ljudi-stvaralaca.

Povelja za nagradu za životno delo dodeljuje se akademiku Nikoli Hajdinu. Laureatu nagrade za životno delo, dodeljuje se novčana nagrada u iznosu od 8.400 evra.

Povelja sa novčanom nagradom za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore, dodeljuje se: Mileni Pištalo, diplomiranom mašinskom inženjeru iz Beograda, kao inovatoru za ostvarivanje uštede energije ostvarene kroz razvoj, projektovanje i proizvodnju uređaja i sistema iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja-KGH sa iskorišćenjem svih oblika otpadne energije, profesoru dr Milanu Rakočeviću, diplomiranom inženjeru arhitekture, za projekat rekonstrukcije, restauracije i dogradnje Narodnog muzeja u Beogradu i Zoranu Radojičiću, diplomiranom inženjeru arhitekture, za izvedeni projekat zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Laureatima nagrade za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore, dodeljuje se po 3.600 evra.

Ikonicno1 Novčana nagrada za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere, dodeljuje se Slaviši Kondiću, diplomiranom inženjeru arhitekture iz Niša, kao najboljem studentu fakulteta 1997. godine i kao učesniku na više izložbi i konkursa na kojima je dobio pet prvih nagrada. Laureatu nagrade za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere, dodeljuje se novčana nagrada u iznosu od 1.600 evra.

Sve novčane nagrade su u bruto iznosu i dinarskoj protivvrednosti na dan uručenja. "Komisija je radila predano i profesionalno i dodelila pet priznanja u tri kategorije, od kojih su dva ekskluzivna, a jedno je redovno", rekao je Dragomir Acović, predsednik Komisije-Žirija. "Ekskluzivne nagrade su za životno delo i ostvarenje na početku karijere. Naravno, da nagrada za životno delo ima izuzetan značaj i težinu, jer "priča" o jednom strašno uzanom krugu ljudi koji su svojim delom i delovanjem obeležili profesiju. O ljudima koji imaju ikoničko svojstvo. Za nas, pri odabiru takvih kandidata bilo je, pre svega, bitno da li taj kandidat odgovara tom ikoničkom shvatanju, tako da će posle nekoliko godina stručnjaci izabrani na taj način predstavljati "ikonostas naše profesije" i svedočiće pred istorijom, pred sećanjem, ali će govoriti i o onima koji su izabrali, jer su znali šta rade i umeli da prepoznaju one koji su bili stvarno veliki u svom vremenu", rekao je Acović.

Pročitajte iz oblasti "Dan Komore":
  • Osnivačka, vanredna i četiri redovne sednice

  • <<< Nazad na sadržaj