Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 6 > Vranjska arhitektonska škola
 
DOGAĐANJA
Odštampaj
 
Vranjska arhitektonska škola
- Ljiljana Milić-
 
Građevinsko inženjerstvo u boljoj poziciji nego pre 2003. godine, ali je još daleko od potreba profesije i investitora

Drugi arhienale u Vranju (9-19. februar 2007), smotra graditeljstva s dubljim kulturološkim i društvenim odrednicama, predstavio je četrdesetak projekata više od trideset licenciranih, diplomiranih arhitekata i studenata arhitekture iz Pčinjskog okruga. Učesnici su bili brojniji nego lane mada je skromniji broj radova. Omasovljenje Arhienala i utemeljenje u tradiciju Vranja i regije osnovni su razlozi što je i ovaj put izostala selekcija. Trajao je duže od prvog i uveo stručna predavanja, kakva su dr Vojislava Kujundžića o novim tehnologijama u drvenim konstrukcijama ili pejzažnog arhitekte Suzane Stanković Aleksić o novoj urbanoj genetici - dizajniranju reciklaže, kao i niz prezentacija novih sistema gradnje, "itonga" ili "knaufa" između ostalog, te građevinskih materijala (podovi "panbeks", stolarija "veluks"). Surdulički arhitekti, u danu posvećenom Prostornom planu te opštine, usredsredili su se na njegov uticaj na životnu sredinu.

U ovom momentu možda je najvažnije što smo uspeli da napravimo i drugi korak, što se nismo "sapleli" posle "debitantskog arhienala" - ističe Milorad Veljković, predsednik Regionalnog odbora arhitekata projektanata u Vranju. "Arhienale smo osnovali u nameri da afirmiše struku, da se u međusobnom suočavanju arhitekata eventualno načini pomak nabolje".

"Arhitekte ne bi trebalo ceniti po onome što su izveli, već po onome što nisu izveli. Najčešće nisu oni ti koji odlučuju da li će se neko arhitektonsko delo realizovati, a ovde ima i divnih projekata i divnih poteza svojstvenih ovoj sredini. Moglo bi se reći da postoji mala vranjska arhitektonska škola ili arhitektonski stil. Stara srpska arhitektura je baza iz koje nastaje sve novo. Kolege koje ovde žive stalno su oslonjene na te prave vrednosti - to je taj balkanski manir koji se ovde sačuvao", ocenio je dr Vojislav Kujundžić, predsednik Podsekcije srpskih arhitekata pri Inženjerskoj komori Srbije koja s vranjskom samoupravom pomaže održavanje Arhienala. "Ovogodišnji radovi su kvalitetniji od lanjskih i nadam se da će se, kako Komora, tako i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu, ubuduće snažnije založiti za vranjsku Manifestaciju imajući u vidu, sem stručne, upravo njenu opštu društvenu važnost".

Nadamo se da nejednaka platežna moć investitora s juga Srbije i onih u Beogradu ili Vojvodini, koja je uslovljena privrednim miljeom i postojećim ambijentom u državi recimo, direktno neće uslovljavati i različit položaj arhitekata na tim tržištima. Kada tržište postane normalno i uravnoteženo i cene arhitektonskih projekata biće realnije, ali će razlika i dalje postojati. Dok ta vremena ne dođu, jedan od glavnih zadataka IKS je da pokuša da zaštiti struku.

Pročitajte iz oblasti "Događanja" i:
  • Kuća je naša velika suština
  • Najveći sajam u regionu

  • <<< Nazad na sadržaj
     
    09. jul 2020.