Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 6 > „Kuća je naša velika suština"
 
DOGAĐANJA
Odštampaj
 
Izložba graditeljskog stvaralaštva Božidara Petrovića trajala od 4. aprila do 14. maja

"Kuća je naša velika suština"
- Radoš O.Dragutinović-
 

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu priređena je izložba ostvarenja Božidara Bože Petrovića arhitekte i profesora Arhitektonskog fakulteta u penziji. Na izložbi su prikazani realizovani projekti - kuće, a moto izložbe je misao Radomira Stanića "Kuća je naša velika suština". Autori izložbe su mr Tihomir Obradović, Dragan Drndarević i Stanko Kostić u okviru ciklusa - "Nova graditeljska praksa".

Na 12 panoa prikazano je 12 kuća, kao primer i poruka kako narodno graditeljstvo može biti veoma uspešan podsticaj za savremena ostvarenja u najosetljivijoj oblasti arhitekture - arhitekturi objekata namenjenih za stanovanje. Na pratećim panoima, maketama, plakatima i video zapisima prikazan je dobar deo realizovanih projekata i nekoliko projekata, skica i fotografija, uz jedan izuzetan detalj - pisanim stavovima autora o prezentiranim objektima, ali i postupcima, odnosima i samim ljudima za koje su, i sa kojima su, građene prikazane kuće.

"Prisutne u celoj Srbiji, a najgušće nanizane u cvati autorovog zavičaja, duž Ibarske magistrale", kaže Tihomir Obradović, "kuće Bože Petrovića već sada predstavljaju turističku destinaciju, pomalo skrivenu od očiju javnosti, ali poznatu hodočasnicima neimarskog zanata".

sajam Izložba "Kuća je naša velika suština" trajala je blizu sedam nedelja (4. april - 14. maj) i imala izuzetno živ i atraktivan prateći program. Tokom 40 dana, uvek sredom, autor je, na nov načim stavljan u krupan plan. Tako su jedne srede o njegovom stvaralaštvu govorili savremenici, druge je promovisana knjiga Miloša Jevtića "Graditeljska tkanja Bože Petrovića", treće, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture prezentirao je "Atlas narodnog graditeljstva. Jedne od narečenih sreda sam autor je pričao na temu -"Kako crtam svoje kuće - projektantski postupak", da bi jedne subote, čak dva puna kombija, njegovih prijatelja i obožavalaca otišla da "jedan na jedan" vid Petrovićevo delo.

Upravo završena izložba "Kuća je..." bila je namenjena svima koji tragaju za sopstvenim identitetom u graditeljstvu naroda kome pripadaju, ali i onima koji žele da prepoznaju jednu suštinu ljudi na ovim prostorima sa kojima na različite načine dolaze u dodir. Izložba je posebno bila (ili mogla da bude) interesantna mladim arhitektama, kroz poruku da narodno neimarstvo ima odgovore i na najsloženija pitanja drevnog zanata građenja.

Velika nagrada arhitekture za 2006. godinu, koju dodeljuje Savez arhitekata Srbije (SAS), za životno delo, ovoga puta je pripala Božidaru Petroviću. Svečano uručenje će se dogoditi krajem maja ili početkom juna 2007. godine.

Pročitajte iz oblasti "Događanja" i:
  • Najveći sajam u regionu
  • Vranjska arhitektonska škola

  • <<< Nazad na sadržaj
     
    06. jul 2020.