Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 6 >Znalačko oblikovanje objekata
 
LAURETI
Odštampaj
 
Sanjinu Grbiću pripala ovogodišnja Nagrada grada Beograda za arhit

Znalačko oblikovanje objekata
- Radovan Radović-
 

Tokom trajanja "Dana Beograda" 16-19. april, uručene su i Nagrade grada Beograda za najviša ostvarenja u prethodnih 12 meseci u različitim oblastima stvaralašta, od biznisa, preko umetnosti, do praktičnih veština, pre svih graditeljskih. Nagrada za arhitekturu i urbanizam pripala je Sanjinu Grbiću za rad stambeno-poslovni kompleks "Panorama Dedinje".

Nagrade grada Beograda ove godine su uručene peti put, a nemali broj arhitektonskih i urbanističkih radova pregledala je Komisija za dodelu nagrada u kojoj je bilo petoro arhitekata: Mustafa Musić, predsednik, Marina Nešković, Maja Vidaković i Miodrag Mirković, članovi.

Komisija ili žiri posebno je vrednovao veoma vešto savladavanje složenog zadatka, koji je imao arhitekta Sanjin Grbić, kroz kvalitetna funkcionalna rešenja na nivou organizacije samog stana, ali i kompleksa kao mikrourbanističke celine.

"Arhitektura Sanjina Grbića je promišljena, odmerena i rafinirana, bez pretencioznosti ili ekscentričnosti", kaže Mustafa Musić, predsednik žirija/komisije. "Znalačko oblikovanje objekata i njihovo volumetrijsko ansambliranje na nezahvalnom i pokrenutom terenu, govori o njegovom profesionalnom umeću i zrelosti", kaže Mustafa Musić.

panorama
Grbić u realizaciji "Panorame Dedinje" pokazuje suvereno baratanje arhitektonskim formama i onda kada obrađuje osnovni arhitektonski, ne toliko izazovan projektni zadatak. Prepoznatljiv je i kao ličnost, i kao arhitekta, pa se već prepoznaje osobenim arhitektonskim jezikom koji potiče iz najbolje tradicije beogradske Moderne, nastavljajući i nadgrađujući pouke svojih učitelja".

Stambeno-poslovni kompleks "Panorama Dedinje" realizovala je beogradska izvođačko-projektantska kompanija "Koling" u kojoj ovogodišnji gradski laureat zaposlen nekoliko poslednjih sezona.

Poseban kvalitet i visprenost arhitekta Grbić demonstrira kada odabira materijale ili oblikuje arhitektonske detalje, jer to čini u skladu sa svežim evropskim iskustvom, ne zaboravljajući "gde se zida kuća". Osećaj za topografiju i mesto, čiji duh uspešno apostrofira, i ovim svojim delom arhitekta Grbić, unapređuje sliku grada Beograda, metropole koju povećava i prolepšava.

"Panorama Dedinje" izvan svake je sumnje, predstavlja doprinos formiranju graditeljskih standarda grada "na ušću dveju reka ispod Avale", toliko važnog za definisanje urbaniteta građene sredine.

Pročitajte iz oblasti "Laureti" i:
  • Špancima- Grand prix
  • Vila "T" bez premca
  • Izdato 27.534 licenci"

  • <<< Nazad na sadržaj
     
    08. jul 2020.