Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 6 > Vila "T" bez premca
 
LAURETI
Odštampaj
 
Ovogodišnju nagradu "Novosti" za arhitekturu dobio Zoran Radojičić

Vila "T" bez premca
- Zoran Radojčić-
 


kuca Vila "T" na beogradskom Dedinju, arhitekte Zorana Radojičića najbolje je zdanje izgrađeno u našoj zemlji prošle godine, a najbolji studentski projekat je diplomski rad "Akademija pokreta" Sanje Simonović. Ovo su odluke žirija, koji je najbolju kuću birao među deset radova prispelih na autorski konkurs "Novosti" za arhitekturu, a najbolji studentski projekat među 106 prispelih radova studenata i diplomaca.

Jednoglasnom odlukom vili "T" je dat primat nad ostalim radovima uz obrazloženje da "ovaj rad na svež i nov način interpretira kuću za individualno stanovanje". Ocenjeno je da "arhitekta Radojičić pojedine karakteristične prostore izdvaja iz kompaktnog tela zdanja tvoreći zanimljive prostorne fenomene". Te da je "smelo i radikalno razlučivanje funkcija bazirano na najboljim tradicijama ranih radova Bauhausa", ali je to ovde saopšteno savremenim rečnikom evropske arhitekture i s mnoštvom suptilno osmišljenih detalja. Osobenost ove kuće predstavlja i ulazni deo vile - skulpturalno rešen portal koji zdanju pridaje atribute luksuza. Arhitekti je sama lokacija - prostor na Dedinju, u blizini Belog dvora, bio prvi izazov, otuda i elementi koji adekvatno lokaciji ukazuju na njenu reprezentativnost.

Kako sam autor kaže izmene urbanističkog plana otvorile su za gradnju mnoge do sada "zabranjene lokacije". To se posebno odnosi na Dedinje. Investitor vile "T" živi u inostranstvu i želeo je modernu belu građevinu. Imao je razumevanja za autorov koncept. Dobro delo može da nastane jedino ako arhitekta i investitor sarađuju. Nikada u slučaju u kojem investitor zamišlja da je i sam arhitekta.

Veliki je bio odziv mladih, koji su konkurisali za najbolji studentski projekat. Izdvojila su se četiri studentska rada u kojima je žiri prepoznao kvalitete i ocenio ih kao najinteresantnije. U njima je prepoznata smelost, poznavanje istorije i njena kreativna reinterpretacija, dobro promišljanje o unapređenju urbanog tkiva. U oštroj konkurenciji pobedila je Sanja Simonović. Njen projekat po oceni žirija predlaže arhitektonsku strukturu koja predstavlja upečatljiv prostorni znak na Novom Beogradu, uz autoput. Delo je zamišljeno upravo u dinamici koju sugeriše brzo kretanje ovom saobraćajnicom. Dinamična, pokrenuta forma zdanja sugestivno izražava sadržaj: baletsku školu, radionice za pozorište, film... U rukopisu Simonovićeve žiri je prepoznao savremen jezik svetske arhitekture - na liniji najsvežijih trendova, koji još nisu prisutni u domaćim realizacijama.

U žiriju Kompanije "Novosti" za arhitekturu za izvedeno delo i studentski projekat bili su akademik Brana Mitrović (predsednik), prof. Aleksandar Kadijević, arh. Mustafa Musić, arh. Slobodan Maldini i Manojlo Vukotić, direktor i odgovorni urednik "Novosti".

Četvrti autorski konkurs Kompanije "Novosti" za najbolje arhitektonsko delo i studentski projekat u prethodnoj godini nastavlja tradiciju "Borbine" nagrade za arhitekturu i predstavlja najstarije i najuglednije priznanje u ovoj oblasti stvaralaštva. S.T.

Pročitajte iz oblasti "Laureti" i:
  • Špancima- Grand prix
  • Znalačko oblikovanje objekata
  • Izdato 27.534 licenci"

  • <<< Nazad na sadržaj
     
    08. jul 2020.