:: Naslovna strana > Glasnik broj 6 > Uvodna reč - Špancima - Grand prix
 
LAURETI
Odštampaj
 
XXIX salon arhitekture - Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 24. mart - 29. april

Špancima - Grand prix
- Svetlana Tatović-
 
Pobednik Salona autorski tim iz Španije za realizovani projekat zgrade opštine u Benidormu, dok su ostala priznanja pripala: Zoranu Radojičiću (arhitektura), Mustafi Musiću (enterijer), Miroslavi Petrović Balubdžić (urbanizam) i Mirjani Roter Blagojević (publikacije

Autorski tim iz Španije ovogodišnji je dobitnik Gran prija arhitekture, koji tradicionalno 29 godina zaredom, dodeljuje Muzej primenjene umetnosti u Beogradu. Huan Anjon Gomez, Rafael Martinez Sančez, Gema Marti Sanjuan, Ramon Kalvo Soto i Hoze Ramon Tormo osvojili su ovu nagradu za zgradu opštine u španskom gradu Benidormu.

opstina Petočlani žiri - Vlada Slavica (predsednik), Gordana Kovačević, Anamarija Kovenc Vujić, Lazar Kuzmanov i Aleksandar Rodić, na ovogodišnjem 29. salonu arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti, dodelili su još nekoliko značajnih nagrada. Priznanja za arhitekturu dobili su Zoran Radojičić za porodičnu kuću "Vila T" u Baje Pivljanina 13 u Beogradu, zatim Jovan Mitrović i Dejan Miljković za stambeni objekat rekonstrukcije i dogradnje u Lazarevićevoj 1 takođe u Beogradu i Snežana Vesnić i Vladimir Milenković za poslovni objekat "Tekstil" u Užicu.
U kategoriji "Arhitektura" žiri je nagradio Zorana Radojičića za porodičnu kuću "Vila T" u Ulici Baja Pivljanina u Beogradu, za "Enterijer" je nagrađen Mustafa Musić za atelje arhitekte M.M. u Kralja Milutina 28 u Beogradu, a za "Urbanizam" Miroslava Petrović Balubdžić za kompleks za sport i rekreaciju "Naseljski park" na Čukarici. Mirjana Roter Blagojević dobila je priznanje u kategoriji "Publikacije" za monografiju "Stambena arhitektura Beograda u 19. i početkom 20. veka".
"Spontani tokovi" (lokalno-regionalno-globalno) bio je moto ovogodišnjeg Salona arhitekture, a odražava nameru da se izrazi upitanost kako se mnogobrojne dileme prisutne u globalističkoj arhitektonskoj misli i praksi reflektuju na arhitekturu naše sredine. Ovim naslovom organizatori su hteli da naglase uticaj globalne kulturološke situacije na regionalno i lokalno okruženje kao i načine kako se ona prelama u arhitektonskoj praksi, odnosno gde se preklapaju žižne tačke interakcija.

Od oko 200 radova, koliko je konkurisalo za izlaganje, izabrano je 160. Reč je o realizovanim objektima, projektima, urbanističkim studijama, publikacijama. Na osnovu izloženih radova mogla se formirati jasnija slika o "alhemiji" srpske arhitekture, ali i o "alhemiji" srpskog društva. Suočeni smo sa produkcijom, koja se bazira na uticaju progresivnih spoljnih tendencija, a realno je generisana unutrašnjim stanjem društva. Očigledno je da su arhitekti odlično informisani i da stvaraju inspirisani svetskim arhitektonskim trendovima što potkrepljuje i nekoliko radova autora iz inostranstva.

Pročitajte iz oblasti "Laureti" i:
  • Vila "T" bez premca
  • Znalačko oblikovanje objekata
  • Izdato 27.534 licenci"

  • <<< Nazad na sadržaj