Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 5 > Zanimljivosti - Povelja za životno delo mr Momiru Krastavčeviću
 
ZANIMLJIVOSTI
Odštampaj
12. kongres Jugoslovenskog društva građevinskih konstruktera - Vrnjačka Banja, 27 - 29. septembar 2006.


Povelja za životno delo mr Momiru Krastavčeviću
- Radoš O. Dragutinović -
 
Jugoslovensko društvo građevinskih konstruktera (JDGK) održalo je od 27. do 29. septembra svoj 12. kongres kome je prisustvovalo preko 250 stručnjaka iz Srbije i država u okruženju. Za novog čelnika JDGK izabran je dr Dejan Bajić, redovni profesor Beogradskog univerziteta na Građevinskom fakultetu. Po već stvorenoj tradiciji Kongres je dodelio povelje za životno delo, odnosno, za najbolje stručne i naučne radove nastale u periodu 2004 - 2005. godine.

d_bajic "Tokom trodnevnog trajanja 12. kongresa JDGK sumirani su rezultati ostvareni u građevinskom konstrukterstvu, ne samo na području Srbije i Crne Gore, već i znatno šire, u celom svetu", rekao je prof. dr Mirko Aćić, predsednik Jugoslovenskog društva građevinskih konstruktera. "Pored vodećih domaćih stručnjaka u radu Kongresa učestvovao je i veliki broj gostiju iz inostranstva, pa su učesnici imali prilike da vide i čuju najnovije informacije u ovoj oblasti, od projektovanja i izvođenja, preko održavanja i rehabilitacije objekata do primene savremenih materijala, tehnologija građenja, informacionih tehnologija... Tokom tri dana rada "pretreseno" je desetak najznačajnijih tema iz ove oblasti, a posebno bih ukazao na tehničku regulativu - Evrokodove za konstrukcije, prateće Evropske standarde i harmonizaciju sa njima naših tehničkih propisa, zatim geotehničko i zemljotrusno inženjerstvo, trajnost konstrukcija i izloženost požaru, do ekologije u građevinarstvu. Drugim rečima, 12. kongres JDGK bio je mesto na kome su prezetntirani rezultati teorijskih i eksperimentalnih istraživanja koja su od interesa za dalji razvoj srpskog građevinskog konstrukterstva".

s_mirkovic Jedna od najzanimljivijih manifestacija svakog pa i ovog 12. kongresa JDGK je dodela nagrada i priznanja, a pre svega Povelje za životno delo. To najveće priznanje - Povelja JDGK za životno delo pripala je mr Momiru Krastavčeviću, stručnjaku koji je ceo radni vek proveo u KMG "Trudbenik", čija su stručnost i znanje došli do punog izražaja na Građevinskom fakultetu Beogradskog univerziteta, na kome je godinama bio angažovan kao stručni saradnik.
Povelja u kategoriji stručnih dela, izvedenih objekata tokom 2004. i 2005. godine, pripala je grupi autora: profesoru Ljubomiru Vlajiću, mr Predragu Blagojević u i Slobodanu Grkoviću za sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju PS "Ušće" na Novom Beogradu. Povelja u kategoriji naučnih dela pripala je mr Nataliji Stojanović za magistarsku tezu "Prilog utvrđivanju seizmičke pouzdanosti izvedenih armirano betonskih - objekata." s_simovic
Kongres JDGK po već stvorenoj praksi je vreme kada se održava i Izborna skupština ove strukovne asocijacije. Tako je izabrano sedamnaestočlano Predsedništvo, kao i tročlani Nadzorni odbor. Za novog predsednika u četvorogodišnjem mandate izabran je prof. dr Dejan Bajić, a za potpredsednika Svetislav Simović, direktor u Energoprojektu, dok je generalni sekretar - doc. dr Snežana Marinković, sa Građevinskog fakulteta u Beogradu. Ostali članovi Predsedništa su: prof. dr Mirko Aćić, prof. dr Dušan Najdanović, prof. dr Đorđe Vuksanović, prof. dr Dragoslav Stajić, prof. Dr Radomir Folić, doc. Dr Đorđe Lađinović, doc. dr Aleksandar Ristovski, doc. Dr Bratislav Stepanović, Zoran Florić, Ivan Mamužić, Zoran Filipović, Branko Knežević, Slobodan Cvetković i Slobodan Mitrović.

U Nadzorni odbor su izabrani: mr Slobodan Grković, predsednik, Gojko Grbić i Miroslav Mihajlović.

Pročitajte iz oblasti "Zanimljivosti" i:

<<< Nazad na sadržaj
 
03. februar 2023.