Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 5 > Zanimljivosti - "Trijenale arhitekture" događaj sezone
 
ZANIMLJIVOSTI
Odštampaj
U organizaciji Društva arhitekata Niša i suorganizaciji Inženjerske komore Srbije


"Trijenale arhitekture" događaj sezone
- Tatjana Đorđević -
 
Niškom arhitekti Aleksandru Milojkoviću pripale dve nagrade - za idejno rešenje i izvedeni objekat

Poznata niška godišnja strukovna manifestacija "Dani arhitekture", ove godine održana od 31. oktobra do 4. novembra, izazvala ogromno interesovanje kulturne javnosti Istočne Srbije pa je otvaranju prisustvovalo 800 ljudi. Glavni događaj na manifestaciji bila je izložba "Trijenale arhitekture Niš 2003 - 2006" postavljena u galeriji "Srbija" na kojoj je prezentirano 119 radova i koja je trebalo da traje do 4. novembra, a zbog velikog interesovanja trajala je šest dana duže - svečano je zatvorena 10. novembra.

U organizaciji Društva arhitekata Niša i suorganizaciji Inženjerske komore Srbije u gradu na Nišavi su od 31. oktobra do 4. novembra održani "Dani arhitekture Niš 2006". Izvršni odbor Matične sekcije izvođača radova na čelu sa Gligorom Obrenovićem, predsednikom IO MSI, imao je dovoljno sluha da na inicijativu niških članova MSI, ali i Regionalnog odbora IK Niš, prihvatili su organizaciju ove manifestacije, što se potvrdilo kao izuzetno značajan potez. Naime, ovogodišnji "Dani arhitekture" bili su izvanredno organizovani, sa jednim od najboljih "Trijenala" u poslednjih deceniju - dve, a svemu tome značajno je doprinela i Inženjerska komora Srbije. Impresivno je bilo samo otvaranje: svečarska atmosfera u galeriji "Srbija", preko 800 zvanica, nadahnut i upečatljiv govor Gorana Vukobratovića, potpredsednika IKS, kojim je "Dane..." i "Trijenale..." proglasio otvorenim.

nis_trijenale Izložba "Trijenale arhitekture - Niš 2003 - 2006" obuhvatila je arhitektonsku produkciju,pre svega na području grada Niša, ali je bila otvorena i mnogo šire, za kompletan regionalni prostor, odnosno, opštine Bor, Zaječar, Knjaževac, Pirot, Aleksinac, Soko Banja, Prokuplje, Leskovac, Vranje - jednom rečju za područje Jugoistočne Srbije. Za učešće je bilo prijavljeno 134 rada od kojih je Selekciona komisija za izlaganje odabrala 119 radova. Po tradiciji "Trijenale arhitekture" ima takmičarski karakter, kako po kategorijama, tako i za dodelu Velike nagrade za arhitekturu grada Niša.

Žiri u sastavu: prof. Dr Mirjana Anđelković iz Niša, prof. dr Darko Marušić iz Beograda i prof. dr Aleksandar Nikoljski iz Skoplja, jednoglasno je proglasio najbolje u pet takmičarskih kategirija, s tim što je jedan od nagrađenih poneo i najveće priznanje ove manifestacije - Veliku nagradu Trijenala. Veliku nagradu "Trijenala arhitekture 2006" dobili su Aleksandar Keković i Zoran Čemerikić za knjigu "Moderna Niša 1920 - 1941". Obrazlažući razloge za nagradu žiri je istakao da ovo delo čuva od zaborava arhitektonsko stvaralaštvo između dva svetska rata, period građanskog Niša čiji je razvoj u ovoj oblasti prekinut u drugoj polovini prošlog veka.

Laureati po kategorijama su:

ZA REALIZOVANI PROJEKAT - Aleksandar Milojković i Branislav Katanić sa saradnicima za izvedeni projekat hotela "My place" u Nišu,

ZA IDEJNA REŠENJA - Aleksandar Milojković, sa saradnicima, za idejno rešenje poslovno - stambene zgrade "Bianco" u Nišu,

ZA ENTERIJER - Zvonko Mirković za unutrašnje uređenje i opremanje kafea "Castello" u Prokuplju,

ZA PUBLIKACIJU - Aleksandar Keković i Zoran Čemerikić za knjigu "Moderna Niša 1920 - 1941",

ZA STUDENTSKI RAD - Mladen Ilić i Stevan Vrbić za arhitektonski projekat "Aneks fabričke hale".

U okviru ovogodišnjih "Dana arhitekture" organizovan je prateć i program koji je obuhvatio promocije knjiga i časopisa. Zapaženo interesovanje Nišlije su pokazale za knjige "Bioklimatska arhitektura" autora dr Mile Pucar d. i. a., odnosno, "Tradicionalna arhitektura Pomoravlja i savremena arhitektura" autora dr Igora Marića, d. i. a. Slično je bilo i na promociji časopisa "DaNS" i "Arhitekt", strukovnih udruženja Društva arhitekata Novog Sada, odnosno, Društva arhitekata Niša. Održana je i tribina "Novi generalni plan Niša - godinu dana posle" koja je izazvala značajan interes Nišlija. U prateće događaje spadaju i promocije sponzora i donatora ove manifestacije, kao i celodnevni izlet za učesnike i goste u Gamzigrad, Negotin i Rajačke pivnice.

Inženjerska komora Srbije je i ovog puta promovisala svoje akcije i aktivnosti, pre svega intelektualne i stvaralačke potencijale svojih 16.000 članova, kao najkreativnije organizacije u Srbiji. Pokazala je da učestvuje u svim značajnim manifestacijama njenih članova, da ceni trud i rad mladih arhitekata i inženjera, da ih nagrađuje i stimuliše, a povrh svega pomaže i regione u njihovom stalnom nastojanju da prate savremene tendencije u oblasti nauke, inženjerstva i arhitekture. To je dokazala i u Nišu kao suorganizator ove sjajne i jako posećene manifestacije.


Pročitajte iz oblasti "Zanimljivosti" i:

<<< Nazad na sadržaj
 
06. jun 2023.