:: Naslovna strana > Glasnik broj 5 > Meridijani - Ivica Mlađenović laureat "Vukove zadužbine"
 
MERIDIJANI
Odštampaj
U Predsedništvu Republike Srbije i pod pokroviteljstvom "Večernjih novosti" dodeljena priznanja


Lepo i korisno na jednom mestu
- Radoš O. Dragutinović -
 
"Duže od dve decenije se trudim da domaćoj kulturnoj javnosti prezentiram sve ono što je u svetskoj i domaćoj arhitekturi bilo najaktuelnije i najatraktivnije", kaže arhitekta Mlađenović

Ovogodišnja nagrada "Vukove zadužbine", jedno od najviše rangiranih društvenih priznanja u Republici Srbiji, pripalo je arhitekti Ivici Mlađenoviću za oblast nauke, i arheografu Biljani Jovanović-Stipčević za umetnost.

Tačno na polovini decembra, subota, 16., u Predsedništvu Republike Srbije bila je upriličena svečanost na kojoj je akademik Dejan Medaković predao plakete i novčane nagrade stvaraocima arhitekti Mlađenoviću i arheografu Jovanović-Stipčević, koji su obeležili ovu kalendarsku godinu, po oceni Stručnog žirija "Vukove zadužbine" kojim je predsedavao akademik Miodrag B. Protić.

mladjenovic Ivica Mlađenović nagrađen je za Osmo beogradsko trijenale svetske arhitekture održano na Beogradskom sajmu, u junu ove godine, dok je Biljani Jovanović-Stipčević nagrada pripala za knjigu "Beogradski parimejnik", koju je objavila Narodna biblioteka Srbije.
Obrazlažući razloge za dodelu nagrade Ivici Mlađenoviću, Žiri je konstatovao kako je u "prezentaciji Beogradskog trijenala arhitekture, u periodu 1985 - 2006. godine, sublimirano neumorno traganje za novim idejama, brižljivo odabirana selekcija i total dizajn, koji daju sveobuhvatan prikaz onog najvrednijeg što arhitektura u datom trenutku nudi". Opredeljujući se da nagradu za umetnost dodeli Biljani Jovanović-Stipčević Stručni žiri je, pre svega vrednovao "strpljiv tekstološki postupak pri rekonstrukciji oštećenog rukopisa iz XIII veka, sastavljenog od odlomaka Starog i Novog zaveta", i ocenjujući njen rad kao "neprocenjiv za proučavanje razvoja srpskog jezika". Inače, tekst "Parimejnika", od koga je bilo očuvano samo 37 procenata, Biljana Jovanović-Stipčević uspela je da obnovi poredeći ga sa drugim tekstovima iz tog perioda.

Ivica Mlađenović, diplomirani inženjer arhitekture, član je Inženjerske komore Srbije, nosilac licence za projektovanje, već duže od dve decenije realizuje svoj autorski projekat Beogradsko trijenale svetske arhitekture. "Otac Trijenala" je čovek ogromne energije, ponajviše sopstvenim znanjem, umećem i intelektom, radi posao koji pripada instituciji, a ne pojedincu, na radost arhitektonskih stvaralaca Srbije.

"Svih ovih godina trudio sam se da domaćoj kulturnoj javnosti, stručnoj i onoj drugoj, prezentiram sve ono što je u svetu bilo najaktuelnije i najatraktivnije", kaže arhitekta Mlađenović. "Da se ne vraćam u period i godine prošlog milenijuma, već samo na ovaj poslednji "Osmi trijenale..." kada sam prezentirao poslovne i stambene zgrade, atraktivne muzeje, "otkačene" kuće. U gostima su nam fizički i na posterima bili Cezar Garsija iz Roterdama, čuveni Brazilac Karlos Bratke, sjajni Rus Aleksej Bavikin, a samo na posterima - najveći Tanaguči, Kalatrava, Geri, Mos, Hol, Isozaki, Holajn, Gnjedovski, Ginter Benis, Bokov i mnogi drugi. Ono što je za mene izuzetno značajno je podatak da je 8. beogradski trijenale svetske arhitekture dobro medijski propraćen, a pre svega što ga je UIA-Newsletter, glasilo Svetske federacije arhitekata, još 10. maja najavio, kao najznačajniji arhitektonski događaj u svetu". U ime nagrađenog "dvojca" prisutnim zvanicama u Predsedništvu Republike Srbije obratio se arhitekta Mlađenović rekavši da se "zahvaljuje svima koji su podržali i visoko vrednovali naš rad i da ćemo, i ubuduće, poput misionara slediti poruke Vuka Stefanovića Karadžića".

Pokrovitelj i darodavac nagrada "Vukove zadužbine", kao i prethodnih godina, bile su najtiražnije srpske dnevne novine - "Večernje novosti".

Pročitajte iz oblasti "Meridijani" i:

<<< Nazad na sadržaj