:: Naslovna strana > Glasnik broj 5 > Meridijani - Lepo i korisno na jednom mestu
 
MERIDIJANI
Odštampaj
Inženjerska zbornica Slovenije obeležila jubilej - prvu deceniju postojanja


Lepo i korisno na jednom mestu
- Goran Vukobratović -
 
Uprava Zbornice na najbolji način, a to znači dugoročno i kontinuirano, promoviše permanentno usavršavanje svojih članova

U Ljubljani su 28. novembra održani već tradicionalni Dani inženirske zbornice Slovenije. Ovogodišnja proslava je označila i lep jubilej - prvu deceniju od osnivanja Zbornice. I ovom prilikom su kolege i prijatelji iz Slovenije obeležavajuć i svoj dan spojili lepo sa korisnim, pa su "slavljeničke radove" izveli u hotelu "Mons" pored Ljubljane.

U prvom delu, na sažet i slikovit način učesnici skupa su imali priliku da slušaju izlaganja o šest stručnih tema: osnovni zahtevi za kvalitet i dugotrajnost građevina; mehanička otpornost i stabilnost; protivpožarna sigurnost; higijenska i zdravstvena zaštita okoline; upotrebna sigurnost; zaštita od buke; energetska efikasnost i očuvanje energije. Uprava Zbornice na najbolji strateški način, a to znači dugoroč no i kontinuirano, promoviše permanentno usavršavanje svojih članova, tako da inženjersko znanje čini aktuelnim i odgovornim.

slovenia U drugom delu obeležavanja prve decenije Zbornice proglašavani su počasni članovi i uručivana priznanja najuspešnijim licenciranim inženjerima - članovima za ostvarene radne rezultate tokom proteklih godinu dana.
Tročlanu delegaciju IKS u poseti kolegama iz Zbornice Slovenije predvodio je Milan Vuković, predsednik uz "asistenciju" Natalije Stojanović, generalnog sekretara i Gorana Vukobratovića, potpredsednika. Tokom boravka u Ljubljani delegacija je imala priliku, ne samo u zvaničnim razgovorima, već i u neformalnom kontaktu da razmeni iskustva sa kolegama iz IZS-a. Kao već poslovič no marljivi i organizovani, slovenačke kolege su pripremile dokument pod nazivom "Strateški rad i razvoj Zbornice do 2010. godine" koji će biti usvojen na decembarskoj Skupštini IZS-a. I pored toga što je period od deset godina respektabilno vreme u pogledu ostvarenih rezultata, Inženjerska zbornica Slovenije pažljivo prati promene i pomake aktuelne Evropske regulative koja se odnosi na oblast delovanja njenih članova.

Poseban utisak na potpisnika ovih redova prilikom posete slovenačkim kolegama ostavile su veoma kvalitetne radne prostorije Zbornice, koje prosto zrače radnom, kreativnom i prijateljskom atmosferom. Kako su u stvaranju atmosfere najvažniji ljudi, prijatnom i prisnom fluidu koji se oseća u Domu zbornice, pre svega i pre svih, doprinose predsednik Črtomir Remec i generalni sekretar Barbara Škraba. Gospodin Remec pleni svojom otvorenošću i neposrednošću i sigurni smo da je celokupan ugled Zbornice rezultat i njegove predsedničke veštine i doslednosti.

I na ovaj način želimo da im se zahvalimo na svemu što su uradili da bi nas boravak u Ljubljani bio prijatan. Ne možemoa da čestitike za izuzetan dvodnevni užitak ne uputimo osoblju hotela "Mons" koji ga besprekorno održava, ali i da konstatujemo da nam je postalo jasno zašto je jedna od šest stručnih tema bila 2sigurnost i kvalitet pri upotrebi...".

Naravno, iskustva i utisci koje smo poneli iz glavnog grada Slovenije su nam dragoceni, ali isto tako smo se osvedočili da postoje mnogobrojne zajedničke stručne i organizacione teme o kojima bi buduća razmena mišljenja i iskustva bila dobrodosla. U tom smislu je iskazana obostrana zelja za razmenom delegacija na bilateralnom nivou i u najskorije vreme.

Pročitajte iz oblasti "Meridijani" i:

<<< Nazad na sadržaj