:: Naslovna strana > Glasnik broj 5 > Meridijani - Sjajan nastup arhitekata, ali i izvođača
 
MERIDIJANI
Odštampaj
Četrnaesti međunarodni festival arhitekture i građevinarstva "ZODČESTVO 2006", Moskva, 19 - 22. oktobar


Sjajan nastup arhitekata, ali i izvođača
- Petar Arsić/Jovan Despotović -
 
Značaj učešća na ovoj važnoj međunarodnoj smotri je pre svega u objedinjenom nastupu više naših značajnih institucija iz oblasti arhitekture, graditeljstva i građevinarstva, uključujući edukaciju, praksu, profesionalni status i naučne aspekte, što bismo mi rekli "neimarstvo", na kome je izlagalo i dvadesetak srpskih akademika-arhitekata, ali i desetak naših kompanija koje realizuju značajne građevinske projekte u Rusiji.

Festival ruske arhitekture ove godine je održan u najatraktivnijem moskovskom izložbenom prostoru Centralnoj izložbenoj sali "Manjež", istorijskoj građevini Betankura i Bovea iz 1818. godine, u najužem gradskom jezgru - preko puta Kremlja, u neposrednoj blizini Dume i Tverske, najmoskovskije ulice, na Manježnom trgu. Po tradiciji organizator je bio Savez ruskih arhitekata, a učestvovalo je nekoliko stotina izlagača, od kojih je četvrtina imala odrednicu - "ino izlagači".

zodcestvo1

Srpski izlagači nastupili su u dva odvojena ešalona: akademici- arhitekti u organizaciji Arhitektonske akademije Srbije (AAS), Jugoslovenske inženjerske akademije (JINA) Saveza arhitekata Srbije (SAS) i Inženjerske komore Srbije (IKS), a izvođači radova u organizaciji i pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i Saveza preduzetnika Jugoslavije u Rusiji (SPJUR).

Učešće arhitekata na ovogodišnjoj manifestaciji "Zodčestvo; 2006" u Moskvi bilo je organizovano u skladu sa programima aktuelnih i važećih protokola i dogovora o saradnji utvrđenih i potpisanih između Saveza arhitekata Rusije i Saveza arhitekata Srbije, SAR-a i Inženjerske komore Srbije, kao i dva protokola potpisana između Ruske akademije arhitekture i građevinskih nauka i naših akademija - Jugoslovenske inženjerske akademije i Akademije arhitekture Srbije.

Značaj učešća na ovoj važnoj međunarodnoj smotri je pre svega u objedinjenom nastupu više naših značajnih institucija iz oblasti arhitekture, graditeljstva i građevinarstva, uključujući edukaciju, praksu, profesionalni status i naučne aspekte. Toliko potreban sinhronizovani i jedinstveni nastup, posebno u inostranstvu, ovde je ostvaren sadejstvom Inženjerske komora Srbije, Saveza arhitekata Srbije, Akademije arhitekture Srbije, Jugoslovenske inženjerske akademije i beogradskog Arhitektonskog fakulteta.

Tokom manifestacije, održano je niz susreta i sastanaka sa predstavnicima naših građevinskih i projektantskih firmi koje rade u Moskvi u Ruskoj Federaciji, kao i sa našim inženjerima koji tamo žive. Razgovaralo se o različitim mogućim oblicima saradnje, kao i objedinjavanju snaga u zemlji sa snagama u Rusiji, na velikim poslovima - od pitanja zajedničkog nastupa, procene boniteta i sposobnosti aktera, lojalne konkurencije, licenciranja i drugo. Procenjeno je da bi Inženjerska komora Srbije u tome mogla i morala da odigra izuzetno značajnu ulogu.

Naša delegacija je imala osmoricu članova, a činili su je: doc. dr Jovan Despotović kao predstavnik IKS, prof. mr Petar Arsić kao predstavnik IKS i SAS, prof. Mihajlo Mitrović, prof. Milan Pališaški, prof. Milan Lojanica, prof. dr Vojislav Kujundžić, kao predstavnik JINA i Arhitektonskog fakulteta, arh. Milan Raonić kao predstavnici AAS i arh. Stojan Maksimović.

zodcestvo2 Naša delegacija je od samog prispeća u "rusku stolicu" bila u punom radnom pogonu: na aerodrom "Seremetjevo" smo sleteli u 18 sati, a već u 21 smo bili u izložbenom prostoru "Manjež" i zajedno sa tehničkim osobljem izvršili montažu izlagačkog materijala.
Otvaranje manifestacije bilo je u četvrtak 19. oktobra "tačno u podne". Odmah se moglo uočiti da je našim dostignućima dato mnogo više prostora nego drugim izlagačima iz inostranstva, što je godilo svima iz delegacije.

Brojni susreti sa kolegama iz Moskve, Rusije, Jakutije, Belorusije, Kine, Slovenije i drugih zemalja, su bili česti, sa diskusijama o stručnim udruženjima, akademijama, fakultetima i komorama, posebno o Inženjerskoj komori Srbije i našim iskustvima, o potpisivanju dogovora o saradnji u regionu i drugim temama.

Tokom otvaranja manifestacije "Zodčestvo; 2006" sreli smo se sa brojnim uvaženim ličnostima, Rusima, kao što je gospodin Leonid Leonov - prvi čovek koji je kročio u svemir, gospodin Genadij Zjuganov, predstavnik ruske Dume, gospodin Jurij Gnedovski - predsednik Saveza arhitekata Rusije, gospodin Aleksanradar Kuzmin - glavni arhitekta grada Moskve, gospodin Igor Voskresenski - glavni umetnik grada Moskve, gospodin Vladimir Belousov - potpredsednik Ruske akademije arhitekture i građevinskih nauka, gospodin Viktor Longvinov - predsednik Saveza moskovskih arhitekata, gospodin Gadzimurad Sugajev - urednik revije MASA, gospodin Nikolaj Saumakov - glavni projektant razvojnog projekta Moskovskog metroa i projektant novih moskovskih mostova, gospodin A. Taranov, zamenik predsednika Saveza moskovskih arhitekata, i drugi.

U četvrtak 19. oktobra smo, kao gosti, prisustvovali i aktivno učestvovali (prof. P. Arsić) u dodeli diploma i nagrada gradskog arhitekte Moskve studentima i arhitektima, u oblasti realizacije projekata landsaftne arhitekture.

U petak 20. oktobra održan je sastanak predstavnika i delegate Međunarodne unije arhitekata UIA, regiona II, kome pripada Srbija i čija je članica Savez arhitekata Srbije, uz naše aktivno učešće. Sednica je bila posvećena pitanjima daljeg razvoja unije i našeg regiona, programu i predstojećim aktivnostima, kao i forsiranju mladih "snaga" u oblasti graditeljstva u regionu.

U subotu 21. oktobra od 16 do 17 časova održana je prezentacija srpskog graditeljstva. Nakon informacija o organizacijama koje su prisutne, uključujući ulogu i delatnost IKS, sa važnim zadatkom da na svaki način podrži inicijative drugih udruženja i saveza iz o blasti arhitekture i graditeljstva, predstavljena je IKS, nakon tri godine svog postojanja. Ukratko je napravljen pregled najvažnijih aktivnosti IKS u proteklom periodu, a na kraju je data informacija o održanom sastanku i potpisivanju protokola sa inženjerskim komorama Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Crne Gore. Potom su podeljene brošure i materijali o IKS. Profesor Petar Arsić je održao predavanje sa temom "Srpsko - ruske inženjerske veze tokom XX veka", ali je i govorio o ulozi i značaju akademika gospodina Vladimira Belousaova, njegovoj ličnosti i delu, posebno o kontinuitetu saradnje ovog neimara, sa kolegama iz Srbije, koja traje pola stoleća. Nakon podsećanja na zajedničke istraživačke napore, projekte i druženje sa Belousovim, ovoj značajnoj ličnosti uručena su priznanja od strane Saveza arhitekata Srbije, Akademije arhitekture Srbije i Arhitektonskog fakulteta, a povodom velikog jubileja, 50 godina od njegovog prvog dolaska u Beograd i Srbiju. Potom je organizovan skroman koktel za goste kojih je bilo stotinak. Najveći deo posetilaca su bili studenti i mladi inženjeri, ruski i srpski, što posebno ohrabruje, kao i druge kolege, naši projektanti i graditelji iz Beograda, Moskve i Rusije.

"Austru bau" gradi prvi moskovski tehnopark - "Nagatino I-Lend"
Na štandu izvođača radova bilo je desetak kompanija (Austru bau, Rockler, "Janko Lisjak", Svetlost, Omnistruktura, Tehnogradnja, Avantik, Energoprojekt, Danzor sistem i Ligno Vision), koje su prezentirale svoje realizovane ili projekte koji su u izgradnji u poslednjih deceniju i po. Ipak, najviše pažnje izazvala je maketa "Nagatino I-lenda", novog moskovskog biznis centra, pandana "Maskow city". Srpsko-austrijska kompanija "Austru bau" pobedila je, krajem februara, na tenderu za izgradnju prvog moskovskog tehnoparka "An Island for High-End Business Tehnology" ili "Nagatino i-lend" - biznis inkubatora visokih tehnologija čija je ukupna površina milion kvadratnih metara i u kome će posao naći 150.000 ljudi, dok je ukupna vrednost projekta - milijardu dolara. Rok za završetak prvog moskovskog tehnoparka je 2011. godina. Radovi su podeljeni u pet faza - "Austru bau" realizuje I fazu od 216.000 kvadrata koja bi trebalo da košta 240 miliona dolara. Na realizaciji I faze biće angažovano na desetine srpskih, ruskih i svetskih kompanija.
tehnopark "Prvi moskovski tehnopark" najveći je projekat koji realizuju srpski građevinari, još od vremena Iraka gde su ugovori premašivali milijardu dolara", kaže Radomir Teofilović, director "Austru bau" i predsednik SPJUR-a. "Do njega smo stigli gradeći male i srednje objekte, ali i velike, što je u našem katalogu sve bilo zastupljeno, jer iza sebe imamo komplekse veće od 100.000 kvadrata, po Moskvi i diljem Ruske Federacije i ZND, odnosno, napredujući kako to naš narod kaže "korak po korak", a Rusi "sag po sag". Naša je cena bila u nivou drugih, ali su po kvalitetu srpski građevinari među najboljima na ovom tržištu. I pored toga kada razgovarate sa investitorom mora da vam je cena normalna, ne smete da tražite veliki avans, morate da pokažete objekte koje ste uradili, po kvalitetu, i da ubedite investitore da možete toliki obim da uradite. Karte su nam se složile i eto dobili smo jedan izvanredan, u svakom pogledu, projekat i posao".Pročitajte iz oblasti "Meridijani" i:

<<< Nazad na sadržaj