:: Naslovna strana > Glasnik broj 5 > Uvodna reč - Međunarodna aktivnost i stručni skupovi
 
UVODNA REČ
Odštampaj
 
Međunarodna aktivnost i stručni skupovi
- Goran Vukobratović -
 
Poslednji ovogodišnji "uvodnik" započinjemo jednom zaista lepom vešću: Predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije prof. Branislav Mitrović je izabran za dopisnog člana SANU. Zasluženo priznanje našem istaknutom članu, pa u ime kompletne naše orgranizacije gospodinu Mitroviću na tome iskreno čestitamo.

Za proteklo vreme, od prethodnog broja do danas, pored sprovođenja redovnih aktivnosti, karakteristično je bilo naglašeno prisustvo Komore na međunarodnom planu. Naši predstavnici su učestvovali na nekoliko značajnih skupova, Skupštini Evropskog saveta inženjerskih komora, Danima inženjerske komore Slovenije i Austrije, 14. međunarodnom festivalu arhitekture i građevinarstva "Zodčestvo" u Moskvi, okruglom stolu o urbanizmu u Budimpešti. Ipak, odrednicu "veoma značajan" stavljamo uz jedan međunarodni skup održan u Beogradu - "Prvi susret inženjerskih komora iz regiona" čiji je organizator i domaćin bila naša Komora. O svim ovim događajima više ćete moći pročitati na narednim stranama "Glasnika", a posebno smo zadovoljni skupom u Beogradu koji nam je pružio priliku da, kao domaćini, kolegama iz inostranstva predstavimo rezultate u procesu ostvarivawa naše institucionalne organizovanosti, našeg troipogodišnjeg rada i naših planova za budućnost. Ne tako dugo vremena nakon osnivanja naše Komore došlo je vreme da sa pravom i zadovoljstvom drugima prikažemo rezultate svog dosadašnjeg rada, i mislimo da smo u tome uspeli na najbolji mogući način.

Međutim, mora se reći da je protekla jesen bila takođe veoma dinamična i kada su u pitanju i stručni skupovi u Srbiji koje je organizovala Komora ne samo za svoje članove nego i za celokupnu stručnu javnost. Tako se mogu spomenuti skupovi Matične sekcije planera na Kopaoniku, Matične sekcije urbanista u Vrnjačkoj Banji i Bečeju, Matične sekcije izvođača i projektanata u Vrnjačkoj Banji i Nišu. Još u nekoliko slučajeva Komora je pružila značajnu finansijsku pomoć našim kolegama iz drugih strukovnih organizacija i fakulteta kao suorganizator stručnih skupova i savetovanja. Jedan lep primer je bio i podrška Komore organizaciji Trijenala arhitekture u Nišu koji je potvrdio da stvaralački potencijal i naših mladih arhitekata ne zaostaje za kolegama van naših granica.

Takođe je napravljen i nov korak u realizaciji podrške projektima sufinansiranjem od strane Komore i formiranjem i primenom odgovarajućih kriterijuma, polako se ustanovljava jedna praksa koju treba i dalje razvijati.

Naravno, krajem godine vreme je za svođewje bilansa ostvarenog rada i pravljenja planova za 2007. godinu. Tim i drugim temama će se u narednih mesec - dva dana baviti organi upravljanja Komore. I najvažnije što će se dogoditi u 2007. godini, bez sumnje, je održavanje četvrte sednice Skupštine Inženjerske komore Srbije na kojoj će biti izabrani novi organi, a pre svih čelnici, koji će je voditi naredne dve godine. Održavanje Skupštine je planirano za kraj februara 2007. godine.

<<< Nazad na sadržaj