Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 4 > Iz rada matičnih sekcija - Izašao prvi broj "Planera"
 
IZ RADA MATIČNIH SEKCIJA
Odštampaj
 
Glasilo Asocijacije prostornih planera Srbije (APPS)

Izašao prvi broj "Planera"
 
Osnivač i izdavač časopisa je APPS uz suizdavačku pomoć Inženjerske komore Srbije
Na isteku prošle godine, u decembru, izašao je prvi broj časopisa "Planer", glasilo Asocijacije prostornih planera Srbije, koja je osnivač i izdavač časopisa, zajedno sa Inženjerskom komorom Srbije, kao suizdavačem. Tako je, konačno, i srpska planerska struka dobila svoj samostalni časopis. Osmišljen, pre svega, kao stručni časopis "Planer" bi trebalo da bude razumljiv svim stručnjacima iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja kao i svima kojima je ova oblast bliska - kaže prof. dr Dejan Filipović, glavni i odgovorni urednik. Sadržaj je tako postavljen da bude aktuelan i da omogući planerima iz prakse, planerskih institucija, državnih organa i sa univerziteta da međusobno razmotre aktuelne probleme i razmene iskustva. Stoga, osnivači i pokretači, veruju da će časopis doprineti da se ukaže na rezultate, postignute uspehe ali i nedoumice i teškoće na koje se nailazi prilikom izrade planskih dokumenata ili implementacije planskih rešenja.

U prvom broju "Planera" dosledno je interpretirana koncepcija, pa se u osam rubrika našlo 11 priloga. Tako su se u rubrici "stručni radovi" našla tri priloga: dr Dejan Đorđević - "Profesija planer", Aleksandar Vučićević i Milica Dobričić - "Konflikti u prostoru na području Golije" i Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučićević - "Planiranje održivog razvoja infrastrukture". "Tema broja" posvećena je Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, odnosno, donet je autentičan tekst Nacrta ovog najvažnijeg dokumenta. S obzirom da je Zakon o izmenama i dopunama... usvojen u Skupštini Srbije 17. aprila 2006. godine (predsednik Republike ga potpisao 18. aprila), odluka Redakcije da ga objavi u formi Nacrta se isplatila, pošto u Nacrtu nije ništa menjano, pa su čitaoci "pre svih" dobili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. U rubrici "predstavljamo vam" iz pera dr Dejana Filipovića prezentirana je Asocijacija prostornih planera Srbije.

Rubrika "za vašu dokumentaciju" donosi dokument "Kako do položenog stručnog ispita u Inženjerskoj komori Srbije". U "aktuelnostima" Marko Perišić analizira "Prostorni plan infrastrukturnog koridora Beograd-Južni Jadran, deonica Beograd-Požega". U rubrici "informacije" popisani su svi planovi u izradi (radi se 10 planova), ali i najavljena četiri koja će se uskoro raditi, prezentirani su i Amandmani Inženjerske komore Srbije (ukupno četiri) na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. U rubrici "prikazi..." dva su priloga: prvi je o knjizi dr Dejana Đorđevića "Uvod u teoriju planiranja", drugi je o časopisu studenata prostornog planiranja "Prostor" koji izlazi od 1996. godine, a prikazani su sadržaji brojeva od 10. do 13.

R.O.D.

Pročitajte iz oblasti "Iz rada matičnih sekcija" i:

<<< Nazad na sadržaj
 
27. maj 2020.