Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 4 > Dokumenti - Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji
 
DOKUMENTI
Odštampaj
 
Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji
 
zakon Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije usvojen je u Narodnoj skupštini 22. aprila, a na snagu je stupio 13. maja 2003. godine, kao jedan od najvažnijih sistemskih zakona vezanih za razvoj građevinske, ali i kompletne privrede Srbije. Na konačnom tekstu Zakona se radilo dobre dve godine i u tom poslu je učestvovao širok krug stručnjaka, zainteresovanih strana i stranaka, a održano je na desetine skupova, tribina, okruglih stolova dok se nije došlo do konačnog izgleda.

Posebno je isticano da Zakon o planiranju i izgradnji, upravo menja i obuhvata, da ne kažemo "komprimuje" četiri posebna dokumenta: Zakon o planiranju i uređenju prostora i naselja, Zakon o izgradnji, Zakon o građevinskom zemljištu i Zakon o posebnim uslovima za izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola za određene objekte (u narodu poznatiji kao Zakon o legalizaciji). Hvaljen i osporavan Zakon o planiranju i izgradnji, ipak je uveo mnogo više reda i zakonitosti u oblast građevinarstva, ali nije "izdržao probu vremena", pa je već krajem 2003. godine, ponajviše u predizbornim kampanjama gotovo svih pretendenata/partija za osvajanje vlasti, bilo najava za njegovu izmenu, pa čak i ukidanje.

Međutim, po preuzimanju izvršne vlasti novog kabineta nije se mnogo govorilo o Zakonu o planiranju i izgradnji, ali je posle nekoliko meseci, pokrenuta inicijativa za njegovo redizajniranje, odnosno, unošenje "izmena i dopuna". Konačno su krajem prošle godine urađene sve pripreme i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji prosleđen je Vladi Srbije koja ga je usvojila i uputila u Skupštinu početkom ove godine.

zakon Zakon o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji donosimo u nastavku ovog priloga/teksta, u autentičnom obliku, ali smo u drugom delu obezbedili i komentare i analize članova Komore na novi izgled najvažnijeg građevinarskog pravnog dokumenta.

Preuzmite Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji (zip)

<<< Nazad na sadržaj
 
25. maj 2020.