Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 4 > Meridijani - Između svetlosti i zvuka
 
MERIDIJANI
Odštampaj
 
Osmi beogradski trijenale svetske arhitekture, Beogradski sajam 15. jun - 1. jul 2006.

Između svetlosti i zvuka
- Radoš O. Dragutinović -
 
Osmi beogradski trijenale svetske arhitekture svečano je otvoren u četvrtak, 15. juna u Hali 3 Beogradskog sajma i posle tačno 17 dana trajanja bio je zatvoren 1. jula 2006. godine. Na otvaranju su govorile brojne zvanice, ali je Trijenale svetske arhitekture proglasio otvorenim poznati arhitekta mr Petar Arsić, profesor Beogradskog univerziteta sa Arhitektonskog fakulteta.

Beogradsko trijenale svetske arhitekture, autorsko delo arhitekte Ivice Mlađenovića, posle decenijskog "lutanja" vratilo se na početak s obzirom da je Prvo trijenale održano na Beogradskom sajmu 10. februara 1985. godine. Ovogodišnje trijenale predstavilo je na 288 postera nesvakidašnja arhitektonska ostvarenja iz 35 zemalja sveta.

Centralni deo Trijenala, selekcija A, promovisao je nacionalna ostvarenja, a najviše prostora bilo je posvećeno arhitekturi Brazila, 13 elitnih stvaralaca na 47 postera, a onda Rusije (šest arhitekata - 21 poster), Austrija (18) i Poljska (15 postera), dok su svoju "izlagačku nišu" dobila i ostvarenja iz Kanade, Australije i Meksika. Selekciju B predvodio je izbor 12 uglednih arhitekata, sa po šest panoa, a sledili su izbori - Osam laureata 1984-2005, dobitnici godišnjih nagrada UIA (Svetske federacije arhitekata), 12 bizarnih hotela, 12 novih najneobičnijih zgrada i 12 izuzetnih muzeja u svetu. Bila je tu i selekcija Arhitektura islamskih zemalja (1997-2001), 15 mladih timova arhitekata, sektor Velike graditeljske ideje: Svetski dom Hjuston (2006), zatim, 12 enterijera u znaku Rigipsa (2000-2005), ili šest individualnih prezentacija i naravno - šest (ne)realizovanih projekata Mihajla Mitrovića.

- Potrudio sam se da predstavim ono što je u svetu bilo najaktuelnije i najatraktivnije između VII i VIII trijenala - poslovne i stambene zgrade, atraktivne muzeje, "otkačene" kuće - rekao je Ivica Mlađenović, privatni preduzetnik i otac Trijenala, čovek ogromne energije, koji više od dve decenije, ponajviše sopstvenim znanjem, umećem i intelektom, radi posao koji pripada instituciji, a ne pojedincu, na radost arhitektonskih stvaralaca Srbije. U gostima su nam fizički i na posterima bili Cezar Garsija iz Roterdama, čuveni Brazilac Karlos Bratke, sjajni Rus Aleksej Bavikin, a samo na posterima - najveći Tanaguči, Kalatrava, Geri, Mos, Hol, Isozaki, Holajn, Gnjedovski, Ginter Beniš, Bokov i mnogi drugi. Ono što je za mene izuzetno značajno je podatak da je 8. beogradski trijenale svetske arhitekture dobro medijski propraćen, a pre svega što ga je UIA-Newsletter, glasilo Svetske federacije arhitekata, još 10. maja najavio, kao najznačajniji arhitektonski događaj u svetu, rekao je Mlađenović.

Kao što obično biva posetilaca je najviše bilo na otvaranju, ali je i preostalih 16 dana uvek bilo onih koji su hteli da pogledaju šta se to u svetu arhitekture događa. Prednjačili su mladi, ne samo studenti arhitekture, željni da makar i iz "druge ruke" pogledaju ono što ne mogu, kako bi to inženjeri rekli - "jedan na jedan" da vide.

Osmi beogradski trijenale svetske arhitekture pomogli su brojni sponzori i donatori među kojima i Inženjerska komora Srbije. "Osmi trijenale je mrtav, živeo Deveti" koji će se dogoditi za tri godine, ali njegov autor već najavljuje nova čudesa i dosetke, kao što su super-serija 12 velikih arhitektonskih ideja, arhitektura iz više gradova Kine (verovatno - plagijati), Rusije (Moskva Siti), Amerike, Japana, Kazahstana, Australije...

Pročitajte iz oblasti "Meridijani" i:

<<< Nazad na sadržaj
 
25. maj 2020.