:: Naslovna strana > Glasnik broj 3 > Povod za stav - Zašta služi licenca
 
POVOD ZA STAV
Odštampaj
 
Zašta služi licenca
 
Kada je u naš stručni svet ušla licenca oduševio sam se. Smatrao sam da će stvari u svoje ruke uzeti stručnjaci i da će se izvođenje, nadzor i projektovanje prepustiti nama. Takođe sam mislio da neće biti načina da kvalifikovani majstori i dalje izvode radove na objektima i ugradnji opreme.

Sve je to izigrano, samo je postala farsa da se propisi poštuju. Doduše, ne znam kako je u žiži, u Beogradu, ali u provinciji je tuga. Neki majstori se pokriju tuđom licencom kao šefa gradilišta, a on 500 kilometara daleko radi na drugom objektu i samo šetaju pečat. No mnogo više je onih drskih koji zidaju i nikog ne konstatuju. Kada inspekcija treba da prođe oni razjure radnike.

Ili pogledajmo kako ide sa ugradnjom centralnog grejanja. Kome treba upotrebna dozvola u individualnom stambenom objektu da bi se grejao? U gasnoj tehnici pečati se šetaju, a i dalje mešetare novopečeni bogataši koji lako dolaze do posla na tenderima javnih nabavki, koje su posebna priča i na kojima posao uvek dobijaju neki koji to nisu opravdali dokumentacijom. Može li tu nešto da uradi Inženjerska komora? Stvarno može li? Hoće li predložiti neke nove mere Vladi RS koje bi precizirale ovu oblast kroz nove zakone, pravilnike?

Voleo bih kada bi na ovu temu bilo više komentara kako bi na većem uzorku proverio svoj pogled na svet.

Pročitajte iz oblasti "Povod za stav" i:

<<< Nazad na sadržaj