:: Naslovna strana > Glasnik broj 2 > Akcije i aktivnosti matičnih sekcija - "Arhienale" - smotra kreativnog potencijala
 
AKCIJE I AKTIVNOSTI MATIČNIH SEKCIJA
Odštampaj
U Vranju održana, od 10. do 20. februara prva regionalna manifestacija arhitektonskih projekata

"Arhienale" - smotra kreativnog potencijala
- Ljiljana Milić -
 
Prva manifestacija ove vrste nije imala nikakvu selekciju, već su izlagali svi koji su za to bili raspoloženi
Izložba radova arhitekata iz Pčinjskog okruga otvorila je Prvi arhienale u Vranju (10-20. februar), smotru arhitektonskih i, uopšte, projektantskih mogućnosti ove regije. Izložba je, zapravo, pregled ostvarenog u projektovanju, izvedenim projektima, enterijeru, dizajnu, urbanističkim rešenjima poslednjih petnaestak godina, ponajpre u Vranju ali i okrugu, potom Nišu, Beogradu, pa i izvan zemlje, u Rusiji. Naspram više dela dvadeset arhitekata s licencom, predstavljeni su i radovi isto toliko ovdašnjih studenata arhitekture pred kojima je nemali teret brige za očuvanje ostataka jedne bogate arhitektonske baštine i spasavanja Vranja iz potpunog urbanističkog ćorsokaka.

Izložba "Arhienale", koju je organizovao Regionalni odbor Inženjerske komore Srbije sa sedištem u Vranju uz podršku Skupštine opštine Vranje, svojevrsno je suočavanje s prilično neveselim stanjem u projektantskoj struci - anarhičnim, kako ga vidi predsednik Regionalnog odbora arhitekta Milorad Veljković. Manifestacija nije jedino skretanje pažnje široj javnosti na značajnu delatnost, niti puko međusobno obaveštavanje i procenjivanje projektanata koji bi morali biti kreatori, ne konkurenti na tržištu - dakle saradnici i profesionalni i kreativni, niti tek privlačenje klijenata. Uza sve to, koliko bitno, kaže Veljković, jednako se želi i na ovakav način da upozore svi nadležni na nužnost zaštite ove profesije od diskvalifikacije, devalvacije i autizma, srozavanja kako stručnog, tako i ekonomskog.

arhienale Sedamdesetih godina prošlog veka u Vranju se pojavila u neku ruku prevratnička grupa talentovanih arhitekata, pojedini s preporukama što ih nose nagrade Salona arhitekture u Beogradu, koja je sasvim izmenila klimu na polju projektovanja i gradnje značajno afirmišući projektantsku profesiju, pa otud možda i danas u Pčinjskom okrugu mnogo više projektantskih kuća nego što bi se očekivalo za ove krajeve - trenutno više od dvadeset registrovanih, ali i za susedne regione. Projektanata, što arhitekata, što građevinskih i mašinskih inženjera, urbanista s licencom, stotinu je i više. Pridodaju li se operativci - izvođači, ljudi upućeni na ovaj posao u okrugu broje se već hiljadama. S krizom u domaćem građevinarstvu, propadanjem velikih firmi, ne samo građevinskih, sa sužavanjem tržišta, nestali su veliki poslovi, obimnije investicije, dok mali investitori mogu i bez projekta, mnogo se mešetari, radi na crno, siromaštvo u ovom delu zemlje obara cene. Kriterijumi za izdavanje licenci nisu strogi - ne vrednuje se odgovarajuće sposobnost, te kvalitet rada. Na pčinjskom području, u Bujanovcu i Preševu, sve je pimetniji broj arhitekata s diplomom prištinskih albanskih škola, a njihov status država nije rešila.

"Prvi arhienale" insistirao je na masovnosti radi prostog uvida u stanje u projektantskoj struci na krajnjem jugoistoku Srbije, pa je izostala selekcija. Sem izložbe, "Arhienale" obuhvata nekoliko okruglih stolova o urbanističkim planovima Vranja i drugih gradova u okrugu. (Pojedine opštine okruga uopšte nemaju urbanističke službe, Trgovište recimo). U pratećem programu poznati vranjski arhitekta Stanko Dimitrijević predstavio je modernu kinesku arhitekturu s bijenala koji se održava u toj dalekoj zemlji.

"Arhienale" u Vranju prva je inicijativa te vrste u okviru Inženjerske komore Srbije, a ambicija osnivača je da postane godišnja smotra projektantske produkcije u Pčinjskom okrugu sve više se otvarajući i za dostignuća u zemlji i svetu.

Pročitajte iz oblasti "Akcije i aktivnosti matičnih sekcija" i:

<<< Nazad na sadržaj