:: Naslovna strana > Glasnik broj 1 > Akcije i aktivnosti matičnih sekcija - Normativi za elektroradove pred usvajanjem
 
AKCIJE I AKTIVNOSTI MATIČNIH SEKCIJA
Odštampaj
Sekcije diplomiranih inženjera elektrotehnike - projektanti i izvođači radova

Normativi za elektroradove pred usvajanjem
- Dragan Stašić -
 
Rukovodstvo Inženjerske komore Srbije posebnu pažnju poklanja donošenju cenovnika svih vrsta usluga koje pružaju njeni članovi na tržištu, jer sa njegovim usvajanjem nelojalna konkurencija bi bila eliminisana, a time bi i položaj struke u društvu bio unapređen.

Dragan Stašić, diplomirani elektroinženjer objavio je knjigu "Normativ za elektroradove u građevinarstvu" u kojoj su na jednom mestu objedinjeni i precizno opisani svi radovi u ovoj oblasti. Normativ je već prihvaćen od Privredne komore Beograda, Privredne komore Srbije i Privredne komore Crne Gore, a na osnovu široke konsultacije i saglasnosti zainteresovanih učesnika iz ove delatnosti.

Autor je održao stručna predavanja u svim regionalnim centrima gde je članove Komore upoznao i sa primenom Normativa u praksi.

Knjiga normativa je praktična za upotrebu jer precizni opisi radova, način obračuna i napomene, umanjuju mogućnost različitog tumačenja pozicija. Na taj način u istoj meri knjiga normativa pomaže svim učesnicima, od projektovanja, ugovaranja i izrade, do obračuna izvedenih projektantskih i izvođačkih radova. I to nije sve, jer Normativ, uz određena prilagođavanja, može da se koristi i kao prvi korak prema sveobuhvatnom ispunjavanju Standarda ISO-9000 za ona preduzeća koja se bave ovom vrstom delatnosti.

Inače, predavanja Dragana Stašića izazvala su veliko interesovanje i odobravanje članova podsekcija projektanata i izvođača elektroradova. Njihov je stav da bi se usvajanjem Normativa umanjile razlike kod vrednovanja ove vrsta radova između različitih izvođača. To bi pomoglo i projektantima i naručiocima-investitorima radova, da od izvođača radova dobiju realniju cenu ovih radova.

Na kraju, ali ne i manje važno, prihvatanjem Normativa vrši se i zaštita, i interes struke. Zato se od Upravnog odbora očekuje da navedeni Normativ usvoji kao važeći normativ radova Inženjerske komore Srbije i da se kao takav koristi za obračun elektroradova i usluga, odnosno, kao jedan od potrebnih normativa za rad Suda časti za elektroradove. U tom slučaju, kraći sadržaj Normativa će se objaviti na zvaničnom sajtu Inženjerske komore Srbije u cilju šireg informisanja članstva i ostalih zainteresovanih iz delatnosti struke.

Knjigu "Normativ za elektroradove u građevinarstvu" izdala je beogradska "Kultura".

Pročitajte iz oblasti "Akcije i aktivnosti matičnih sekcija" i:

<<< Nazad na sadržaj